Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättare Nystrand fixade silver till Sverige

Tio kilo lättare ska Stefan Nystrand bli tyngre som simmare.
Det gav silver i lagkappen 4x100 m fritt när Södertörnssimmaren forsade fram som en projektil på slutsträckan.
–  Jag är i kanonform, konstaterade en glad Nystrand.

Annons
Det var onsdagens understatement i Qi Zhong Stadium i Shanghai när kortbane-VM inleddes. Sverige tog medalj direkt och det var i allra högsta grad Stefan Nystrand som fixade den.
Svenskarna hade sneglat på sitt eget sex år gamla världsrekord (3.09,57) men dit fram var det för långt. Med 3.11,63 fattades drygt två sekunder.
Inte heller den lite överraskande vinnaren Italien, 3.10,74, rådde svenskarna på.
Men med sin raketspurt såg Nystrand till att ta Sverige från femte till andra plats på slutsträckan. Med 46,33 noterade han den snabbaste sträckan av alla i lagkappen.
 Det är pers, tidigare har jag gjort 46,5 som bäst i en lagkapp, sade han.

Nytt upplägg
Nystrand var nära att ta brons i OS i Aten men missade medaljen på 50 m fritt med sex hundradelar. Men utvecklingen fortsatte inte och Nystrand missade final i VM i somras.
 Det var en besvikelse. Därför ville jag prova lite nya grejer, jag har lagt om kosten och gått ned tio kilo, jag har ändrat på min styrketräning och jag har toppat lite annorlunda den här gången.
Koständringen är av största vikt.
 Jag har inte tappat muskler utan det är mest fett. Jag känner att jag ligger bättre i vattnet nu. Jag satte mitt personliga rekord på 50 m fritt (i kort bana) för fem år sedan och då vägde jag 81 kilo. De senaste åren har jag legat kring 90 men nu är jag tillbaka på 81.

Siktar på medalj
Nu siktar han på personligt rekord och medalj på 50 m fritt som börjar på torsdagen och med final på fredag. Personliga rekordet 21,15 är bara fem hundradelar över världsrekordet.
Nystrands kanonlopp tog Sverige förbi slutliga trean USA, fyran Ryssland och femman Brasilien. För ett guld hade startmannen Marcus Piehl, Lars Frölander och Jonas Tilly behövt simma snabbare.
 Det var ingen optimal lagkapp, men har i alla fall vunnit medalj på en anständig tid, sade förbundskaptenen Thomas Jansson.
Veteranen Frölander kunde dock räkna in sin 54:e medalj i karriären i internationella mästerskap.

Damerna sexa
Damernas lag på 4x200 m fritt med Ida Mattsson, Josefin Lillhage, Johanna Sjöberg och Malin Svahnström slutade sexa på 7.55,60. Svenskorna var över sex sekunder från medalj och Australien tog guldet på 7.46,96 efter en rysare mot Kina som var elva hundradelar bakom. USA tog brons.
 Det kändes segt. Jag behöver nog några fler lopp i kroppen innan det lossnar, sade Lillhage, regerande världsmästarinna på 200 m fritt.

Mer läsning

Annons