Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart Johansson: Jag är ingen sexist

Många har redan sin uppfattning helt klar om Lennart Johansson.
Men efter hans högst kontroversiella uttalande om damfotbollen försöker nu svensken förklara sig:
—  Jag är ingen sexist. Jag har precis lika stor respekt för dam- som herrfotboll.

Annons
Det är garanterat första gången han hamnat på sidan 3 i The Sun, men i lördagens tidning så fanns Lennart Johansson med på sidan som annars bara brukar ge utrymme åt kvinnor med väldigt lite kläder på sig. Den svenska Uefa-basen var dock inte ensam, bredvid bilden på honom fanns också två kvinnor i två väldigt korta spelartröjor under rubriken "Uefa Chief says: Sex up your soccer, girls".
Där, liksom i de flesta engelska nyhetssändningar och tidningar, finns den svenska ordföranden för Europeiska fotbollsförbundet med.
Orsaken är hans uttalande i samband med EM-semifinalen mellan Norge och Sverige. Det var då Johansson i en radiointervju med BBC gav sin syn på hur damfotbollen ska få fler sponsorer:
 Det finns många företag som skulle kunna ha användning av en tjej, svettig, som spelat i regnet och när hon kommer ut från omklädningsrummet så ser hon alldeles underbar ut.
Dagen efter hans utspel så försöker nu Johansson förklara sig. I tidningen The Times hävdar svensken själv att citatet var taget ur sammanhanget:
 Allt jag sa var att kvinnor är lättare att marknadsföra än män. Det här är en grupp av människor och en sport som ska kunna stödjas. PR-arbetet för damfotbollen skulle kunna göras annorlunda och de skulle tjäna på det, säger han och fortsätter:
 Jag kommer från ett land som introducerade damfotbollen för 20 år sedan. Norge och Sverige startade utvecklingen och vi tar det väldigt seriös. Damfotbollen ska behandlas lika seriöst som herrfotbollen.
Få tycker att han är ett exempel på det han förespråkar.
En av tidningens krönikörer, Alyson Rudd, skriver att Johansson borde ha uppskattat matchen mellan Norge och Sverige...
 ...I stället så kommer Uefa-ordföranden med ett av de mest sexistiska uttalandena som damfotbollen någonsin behövt genomlida. Kanske så gillar han wet t-shirt-tävlingar, men vill verkligen veta om hans privata fantasier?
Tidningen Daily Mirror skriver att "Johansson lyckades med ett riktigt självmål" och The Guardian skriver att "Johanssons uttalande kunde inte komma vid en sämre tidpunkt".
På söndag avgörs nämligen EM-finalen mellan Tyskland och Norge på planen.
Och Johansson på läktaren?

Mer läsning

Annons