Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lillhage hoppas på ordentlig kapning

Hon har blivit starkare både i huvudet och kroppen.
Det har gjort Josefin Lillhage, 25, till bäst i världen på kort bana.
I lång saknas det fortfarande en bit.
—  Jag borde kunna kapa ytterligare 1-1,5 sekund, säger hon.

Annons
Josefin Lillhage är först ut individuellt av de fyra svenska stjärnor som ska slåss om medaljer i VM.
På tisdagen är det försök på specialdistansen 200 m fritt. Finalen går på onsdag.
I höstas blev hon världsmästarinna i Indianapolis på kort bana.
I lång bana blev hon åtta i OS och är femma på världsrankingen i år.
Hennes personliga rekord i kort bana är 1.54,64 och i lång 1.59,02. En skillnad på 4,4 sekunder.
 Det är för mycket. Jag borde kunna gå ned 1-1,5 sekunder. Melannie Marshall (brittisk konkurrent) gör exempelvis 1.55,1 på kort och 1.57,5 på lång. Så jag borde kunna gå ned ordentligt.

En sekund = OS-guld
Kapar hon en sekund av sitt personliga rekord är hon nere på en tid som hade gett henne OS-guld i Aten med en hundradels marginal.
 Jag kan kapa tid både i vändningarna och någon tiondel per längd. Kanske också i utgången, att våga gå på lite hårdare första 100 meterna, säger hon.
Väsbysimmerskan har stadigt förbättrat sig de senaste åren. Och det var just i Kanada som hon tog ett stort kliv. Vintern 2002 tränade hon i Calgary under före detta svenske OS-simmaren Jan Bidrman. I samma träningsgrupp fanns också kanadensiske landslagssimmaren Rick Say, OS-finalist på 200 m fritt och silvermedaljör på 4x100 m fritt i söndags.
 Det gjorde mig mycket tuffare. Det blev naturligt att försöka hänga på honom och jag pressade mig själv hela tiden, berättar hon.

Starkare
Lillhage har de senaste åren också fokuserat på styrketräning och mental träning och har blivit starkare i både kroppen och knoppen. Förra året var hennes överlägset bästa som simmare. EM-bronset i Madrid var hennes första individuella medalj i lång bana och hon vann både VM- och EM-guld i kort bana. Sammanlagt blev det elva medaljer individuellt och i lag.
Men med framgångarna kommer också förväntningarna. Lillhage är en de svenska simmare som har medaljförhoppningar på sig.
 Det är lite extra nervöst, motståndet är ju tuffare för mig på lång bana. Första målet är att ta sig till final, sedan vill jag förstås försöka ta medalj. Men då måste jag gå ned rätt rejält i tid, säger Lillhage som också visade att formen är i antågande med ett bra finallopp i lagkappen i söndags.

Mer läsning

Annons