Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lillhage sågar sina konkurrenter

/
  • Josefin Lillhage är besviken över sina konkurrenters tider och dömer ut lagkappchanserna i VM.

Lekande lätt vidare från försöken på 200 meter frisim. Överlägsen i semifinalen. Konkurrensen lär inte bli tuffare i kväll för Josefin Lillhage. — Tiderna till final var faktiskt inget vidare. Blir det inte bättre än så här kan det aldrig bli aktuellt med något lagkappslag i VM, tycker Lillhage.

Annons
Tre veckor återstår till årets stora mål: VM i kanadensiska Montreal.
Väsbystjärnan Lillhage tillhör ett av få svenska medalhopp, på just 200 fritt.
Hon skulle också kunnat vara ett givet namn att bygga ett framgångsrikt lagkappslag runtikring.
Men då måste det gå snabbare. Har vi inget bra lag på 4 x 200 kan det lika gärna kvitta. Då simmar jag hellre 100 fritt individuellt eftersom de två grenarna avgörs samma dag, konstaterar hon utan att vilja vara eller låta stöddig.
Det är liksom inte hennes stil.
Sveriges senaste världsstjärna debuterade i landslaget redan för tio år sedan. Som 15-åring fanns hon med i truppen till det kortbane-VM som avgjordes på Copacabana i brasilianska Rio de Janeiro.
Ett nytt och slagkraftigt simlandslag höll på att formas av dåvarande förbundskaptenen Hans Chrunak.
På herrsidan hörde Sverige till de verkligt stora nationerna på just 4 x 200 fritt. På damsidan var man på väg mot något liknande.
Kulmen nåddes under det sena 1990-talet med Lillhage som en anonym kugga, ibland rent av reserv.
Hon har tuffat till sig rejält. Men hon är ju också 25 år nu, säger en småleende Chrunak, när vi möts i SM-vimlet.

Kliv i rätt riktning
Medan övriga svenske tjejer stått stilla, eller backat, i utvecklingen på 200 fritt har \"Jossan\" tagit det ena klivet efter det andra i riktning framåt och uppåt...
Sexa på VM i Barcelona för två år sedan.
Åtta i OS-finalen i Aten i fjol.
Sedan var det förstås skönt att få slå till och vinna i kortbanemästerskapen (både VM och EM) förra hösten. En slags bekräftelse eller ett kvitto på att jag fortsätter utvecklas och att satsningen är rätt.
En satsning som under några år handlat om att utveckla explosiviteten och styrkan.
Samtidigt har Josefin Lillhage fortsatt simma extremt mycket i meter räknat. I alla fall jämfört med de flesta andra ur hennes landslagsgeneration.
Ett stort lyft har det också varit att börja med mental träning. Där har jag jobbat regelbundet tillsammans med Olle Fack, som i sin tur har ett nära samarbete med golflandslagets Kjell Enhager, berättar Josefin Lillhage.
I går kväll noterade Josefin Lillhage 2.02,79 i semifinalsimningarna över 200 fritt.
Klubbkompisen Gabriella Fagundez var näst snabbast med 2.05,01.
En jättedifferens.
Men å andra sidan var inte alla aktuella tjejer med heller, konstigt nog, säger Lillhage, som naturligtvis hoppas göra en ännu bättre tid i kvällens final.
Den stora sänkningen tidsmässigt får vi dock vänta några veckor på.
Jag gjorde 1.59,02 för inte så länge sedan under tävlingar i Canet. Det var bra, men på VM borde jag kunna simma ännu snabbare, säger Jossan och avslöjar att hon hoppas på något kring 1.58 låga eller optimalt 1.57 höga.
Det skiljer egentligen för mycket mellan mitt pers i korbana (1.54,64 tillika europarekord) och långbanetiden från Canet och där måste jag förbättras ännu mer för att vara riktigt konkurrenskraftig mot övriga världseliten i ett stort mästerskap, säger hon självkritiskt.
Som sagt. Hon har tuffat till sig rejält med åren.

Mer läsning

Annons