Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina Andersson tog karriärens första vc-seger

Lina Andersson var talangen som försvann.
Vintern 2004—05 kom hon tillbaka.
På lördagen följde hon upp VM-silvret med karriärens första världscupseger.

Annons
Triumfen kom i sprinten i Lahtis, i klassisk stil över 1,2 kilometer. 23-åringen från Malmberget vann med tre tiondelar till godo på finländskan Kirsi Välimaa och en sekund före trean Virpi Kuitunen, Finland. Anna Dahlberg slutade fyra, medan sprintvärldsmästarinnan Emelie Öhrstig blev tvåa i B-finalen och sexa totalt.
Efter målgången knöt Lina Andersson näven.
Ett uttryck för glädjen och en segerbild att rama in i skidhistorien.
 Det känns fantastiskt bra, säger hon när TT får tag i henne på mobiltelefonen i Finland.
 En världscupseger... Det är inget jag gått och funderat på.
Men på lördagen blev det verklighet.

En av tre svenskor
I och med segern i Lahtis placerade sig Andersson inte bara överst på prispallen, utan också i ett exklusivt sällskap som inte utökats sedan slutet av 1980-talet.
Bara två svenska damlängdåkare hade tidigare fått uppleva en världscupseger. Den första kom för 20 år sedan genom Marie Risby i ett femkilometerslopp just i Lahtis, och i övrigt har Marie-Helene Östlund (Westin) två vc-segrar, från säsongerna 1987 och 1988.
Samtidigt som Lina Andersson tog den fjärde svenska damsegern fullbordade hon också en smått magisk period i den unga skidkarriären. När hon klöv mållinjen som världscupetta hade knappt två veckor gått sedan VM-silvret i sprint i Oberstdorf. Den gången var guldmedaljören Emelie Öhrstig den stora sensationen.
Men även Lina Andersson var en överraskning.
Inte för att någon tvivlat på hennes ursprungliga talang, utan mer för att många undrade om hon någonsin skulle hitta tillbaka till den igen.

Motiga år sedan debuten
Om juniortiden var framgångsrik så var inledningen av seniortiden motigare. Efter två individuella guld och tre stafettguld i junior-VM inledde Andersson seniorkarriären med att bli trea i världscuppremiären i november 2001.
Allt pekade mot toppen, men någonstans på vägen tog det stopp. Ett par år av allergier, återkommande förkylningar och missade formtoppar gjorde att den talangfulla svenskan tappade mark och hamnade långt bakom konkurrenterna.
Vägen tillbaka har varit lång, men Andersson har själv aldrig tvivlat.
 Faktiskt inte, säger hon.
 För min del kanske det till och med har varit lite positivt. Alla kommer till platåer där det tar emot ibland, och nu vet jag att det inte alltid kan gå som på räls.
 Jag har lärt mig att uppskatta framgång, kanske lite mer än jag gjorde tidigare. Det har nog varit nyttigt.

Norsk dominans
Medan damtävlingen blev en svensk-finländsk historia så blev herrloppet en helnorsk. I A-finalen gjorde fyra norrmän upp om segern. Börre Näss vann före Tor Arne Hetland, Eldar Rönning och Jens Arne Svartedal. Jörgen Brink slutade tvåa i B-finalen.
Med sina 80 poäng för andraplatsen har Hetland så gott som säkrat slutsegern i sprintcupen. Totaltvåan Eldar Rönning är 178 poäng bakom när två sprinttävlingar återstår, klassiskt i Drammen och fri stil i Göteborg.
Thobias Fredriksson, som vunnit sprintvärldscupen två år i rad, slutade på 15:e plats och ligger sexa totalt i sprintcupen.
Damernas sprintcup leds överlägset av norskan Marit Björgen, som var sjuk och missade lördagstävlingen. Emelie Öhrstig ligger på åttonde plats och Lina Andersson tia.

Mer läsning

Annons