Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindahl vill inte ha plats i solen

Utanför fönstret fortsätter regnet att forsa ner. Men Hedvig Lindahl, 22, rycker på axlarna åt det som andra kallar det typiska, trista, engelska vädret. En hudsjukdom gör att den svenska EM-målvakten trivs bättre under moln än i solsken. I varma länder måste hon ha speciella kläder för att kunna träna.

Annons
Vitiligo heter sjukdomen som fått ett ansikte genom artisten Michael Jackson och som drabbade Hedvig Lindahl för mer än femton år sedan.
I hennes fall började det som små vita fläckar på benen. Hon var fem år, och som alla barn i den åldern kunde hon då och då ramla och slå upp sår på knäna.
Runt omkring sårskorporna blev det vitt och färglöst hudförändringar som inte försvann, och som så småningom blev fler och större.
I dag är det i stort sett bara i ansiktet som den svenska EM-målvakten har pigment kvar. Hennes övriga pigment är så gott som borta.
 Det är en på tusen som drabbas, och förmodligen har det en genetisk koppling, berättar Lindahl för TT.
 Det kan vara så att även min syster håller på att utveckla det.

Tränar i långbyxor
I och med att pigmentet är hudens naturliga skydd mot solen är det enklare för Lindahl med ett Europamästerskap i England än ett VM i Kalifornien eller ett OS i Aten.
Hudsjukdomen gör att hon måste vara aktsam.
 Det är ju värre på ställen där det är riktigt varmt, säger hon och tar ett exempel från vintern 2003, när Sverige var på läger i Australien.
 På ett sånt ställe är jag tvungen att ha speciella kläder för att undvika solen.
Det har sina avigsidor.
När Hanna Ljungberg och de andra kunde träna i shorts och t-tröjor stod Lindahl i långärmat och med långbyxor. I stekande värme och under intensiv träning.
Samma sak var det i OS i Grekland i somras.
Annars säger sig Lindahl inte ha några större problem av pigmentförändringarna.
 Nej, jag är ju så van nu, i och med att jag har haft det sedan jag var liten.
 Jag tycker ju om sol, jag också, men jag måste alltid ha mycket solskyddsfaktor och spela i keps om det är sånt väder.

Jämnare i år
Någon keps för solen behöver hon knappast i England. Det skulle i så fall vara en vattentät för regnet.
Samma kväll som det svenska EM-laget landade var det vårvarmt och solsken. Sedan dess har det regnat tre dagar i sträck.
Men Lindahl trivs. Dels i England, dels med situationen.
Efter att tidigare ha varit reservmålvakt bakom Caroline Jönsson i både Malmö FF och landslaget har hon sedan fjolårsflytten till Linköping börjat hävda sig på allvar.
I EM-genrepet mot Kanada (31) var det Lindahl som stod i målet och Jönsson som satt på bänken. Mycket talar för att det ser ut så även i söndagens EM-premiär mot Danmark.
Lindahl tar själv inget för givet. Däremot tycker hon att känslan i år är annorlunda än inför hennes tidigare mästerskap, VM 2003 och OS 2004.
 De gångerna har Caroline mer eller mindre varit uttalad etta, men nu känns det som att vi är betydligt jämnare.
 Jag har kommit upp en nivå och konkurrerar på ett annat plan än tidigare. Hur långt det räcker får vi väl se.

Mer läsning

Annons