Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Linkan" redo för sitt nya uppdrag

/

Han var en naturlig ledare som spelare. Nu ska Stefan Lindqvist leda nya Sundsvall Hockey. — Jag kommer ge spelarna själva stort ansvar, säger han inför SCA-cupen.

Annons
I kväll börjar hockeyfesten i Gärdehov med matchen SundsvallMora.
På lördag är det höjdpunkten Medelpadsderbyt.
Blått mot rött. Sundsvall mot Timrå. Underdogen mot favoriten.
I dag kallar man allt möjligt för ett derby, även fast det kan vara 40 mil mellan lagen. Det här är ett äkta derby och klart att det är speciellt, säger \"Linkan\".
För första gången står han som ordinarie coach i Sundsvallsbåset.
Visst, han hoppade in när Tony Planovsky fick kliva av för fyra år sedan och han stöttade upp Sune Bergman i kvalet i våras.
Men det är nu först den gamle backeleganten står där på riktigt.
Funderingarna på att bli tränare har alltid funnits. Som spelare hade jag alltid åsikter om hur saker och ting skulle vara, säger Lindqvist.
Att debuten sker i klubben han gjorde A-lagsdebut i som 16-åring 1983, och som han avslutade karriären i för fyra år sedan, gör det hela extra speciellt.
Det var smickrande att min förening ville ha mig. Jag brinner för Sundsvall Hockey och har stort hjärta för klubben.
Steget från spelare till tränare har gått bra mycket tack vare den civila karriären.
Jag har lärt mig otroligt mycket i det civila, då jag har varit chef på ett försäkringsbolag i fem-sex år. Det är mycket jag kan ta med mig därifrån.
Vad är viktigt i ett ledarskap?
Det är viktigt att det är naturligt, att man är den man är. Lyhördhet och förmågan att lyssna är också viktigt. Det handlar om att bygga förtroende för varandra.
Har man förtroendet för varandra och tryggheten, så har man en stabil grund att stå på.
Han talar också om positivt tänkande och tar ett färskt exempel:
Inför vår första match mot Trondheim så funderade jag, tänk om vi förlorar med 010? Sedan tänkte jag om: vi kanske vinner med 100. Det blev ju också seger med 80 ...
Det handlar om att sprida positiv energi. Gör man det som ledare och spelare så åker humöret upp direkt på personerna i ens omgivning.
Hur vill du att ni ska spela hockey?
Ett disciplinerat spel. Lugn och ro med pucken, där vi bygger upp riktigt via uppspelen. När vi gör det är vi rätt bra.
Annars vill jag inte säga att jag vill spela si eller så. Man måste titta på matchbilden. Har vi pigga ben och chans att checka högt ska vi göra det, lika gärna som vi ska kunna dra oss hemåt och styra. Det där är individuella bedömningar som spelarna ska göra.
Låter som om du vill ge spelarna stort ansvar?
Ja, det är de som är på isen och ska göra bedömningarna. Jag vill stimulera deras egna kvaliteter och bedömningar. Sedan måste det naturligtvis finnas en hjärna bakom. Hur vi spelar och uppträder, och ibland får jag som tränare gå in och styra.
Som spelare måste man våga göra saker på isen, annars blir du hämmad. Lyckas du med dina grejor, så kan du slappna av och spela ut.
Han är medveten om att det kommer bli en tuff säsong för Sundsvall i den nya Allsvenskan.
Men just nu känns det bra och vi har olika spelartyper i nyförvärven.
Till sist, hur viktig är SCA-cupen?
Den är jätteviktig. Det är en av årets stora händelser för Sundsvall Hockey. Det kommer bli tufft att möta tre elitserielag, men vi siktar på att vinna varje match.

Mer läsning

Annons