Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liten Plüss stort hot mot Tre Kronor

Just när elitserien drällde av stora NHL-stjärnor så passade en liten kille från Schweiz på att få sitt genombrott.
Martin Plüss, 174 cm, är nu ett av hoten mot Tre Kronors semifinalplats.

Annons
Martin Plüss bytte Kloten mot Frölunda och kom därför till VM-turneringen med ett färskt SM-guld och en imponerande tredjeplats i elitseriens skytteliga.
Och det en debutsäsong när det fanns massvis med NHL-spelare i Sverige.
 Jag vet inte om man får säga så här egentligen, men det var faktiskt väldigt bra gjort. Det hade jag inte trott innan jag flyttade till Sverige. Men jag spelade i en bra kedja, i ett bra lag och då är det klart man utvecklas, säger han till TT inför Schweiz kvartsfinalmöte med Tre Kronor.
Tillsammans med kedjekamraterna Jonas Esbjörs och Peter Högardh gjorde Plüss mycket riktigt en strålande grundserie för att sedan, delvis på grund av en veckas 40-gradig feber, mattas i slutspelet.

Möter fyra starka kedjor
Då var det en annan kedja den med Daniel Alfredsson, Samuel Påhlsson och "Pebben" Axelsson som klev fram.
 De spelade väl okej, men vi var mycket bättre..., säger Plüss med ett stort smil och är mycket medveten om att Frölundaformationen är intakt även i Tre Kronor.
 Jo, problemet med Sverige är ju att det inte bara är den som är bra, utan att de verkar ha fyra lika starka kedjor. Det kommer bli mycket svårt för oss att stoppa.
I VM har han spelat ihop med Patric Della Rossa för övrigt Tre Kronors före detta förbundskapten Hardy Nilssons favoritnamn på en ishockeyspelare och Paul di Pietro. Plüss får mycket istid, både i box play och i power play, och ligger tvåa i schweizarnas poängliga.
 Det är kul att spela mycket, och jag blir bra då. Mot ryssarna spelade vi bra, och klarade oavgjort, men ska man vara ärlig så hade vi riktigt med tur där. Vi spelade så mycket i numerärt underläge att det var otroligt att det inte slank in några fler puckar, säger 28-åringen, som även har vunnit två schweiziska mästerskap.

Tacklade Chara
Plüss är bara 174 cm lång men gjorde 23 elitseriemål, vilket räckte till en tredje plats i elitseriens skytteliga och en garanterad topp-placering på listan över flest mål per centimeter.
Längden hindrade honom inte för att tackla Zdeno Chara i finalspelet slovaken är "bara" 31 cm längre.
På torsdagen väntar nästa, på pappret, omöjliga uppgift.
 Hela laget måste spela riktigt bra och verkligen ligga på toppen av vår förmåga om vi ska ha någon chans mot Sverige. Jag såg matchen mot Finland på tv, och de var otroligt bra då. Det kommer bli svårt, men är absolut inte omöjligt.

Mer läsning

Annons