Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljungberg är den målfarligaste mittfältaren i VM-kvalet

Fredrik Ljungberg är VM-kvalets målfarligaste mittfältare. Med sju mål på lika många matcher är han bäst i Europa.

Annons
För några år sedan var Ljungberg kritiserad för att han så sällan nätade i landslaget. Under de första 39 landskamperna bokfördes han bara för tre mål. Men de senaste säsongerna har allt förändrats. Arsenalyttern har gjort nio mål på de 14 senaste landskamperna.
Ännu bättre är hans facit i VM-kvalet där Fredrik står på sju mål efter sju matcher. I det europeiska kvalspelet är det bara två anfallare som bokförts för fler fullträffar, Tjeckiens jätte Jan Koller (nio mål) och Portugals ess Pedro Pauleta (åtta). Av mittfältarna har bara Portugals Cristiano Ronaldo nått upp i samma antal som Ljungberg, men då har Manchester Uniteds ytter spelat två matcher mer än Ljungberg.
 Det är bara kul. Det har fungerat ganska bra, så jag klagar inte, säger Ljungberg med ett stort leende.
Han toppar den interna svenska skytteligan med sina sju mål, före Zlatan Ibrahimovic med sex mål och Henrik Larsson som gjort fyra.
 Vi har alltid tränat mycket avslut i Arsenal, säger Ljungberg.
Enligt förbundskapten Lars Lagerbäck har han sett en skillnad i skärpan framför mål de senaste säsongerna:
 Fredrik har alltid varit bra och är en av våra absolut bästa spelare internationellt sett. Men han har blivit bättre, han är bättre på att göra mål i dag än vad han var för fem år sedan.

Ändrat spelsystem
Ljungbergs förvandling från utskälld chanssumpare till hyllad målskytt hittas i förändringen av det svenska spelsystemet. Med fler bollskickliga spelare i laget har Lagerbäck vågat släppa loss de offensiva krafterna. När bollen hålls efter marken kommer Ljungberg mer till sin rätt.
 Förr slog vi mer inlägg och de flesta vet väl att jag inte är så lysande på att springa in i boxen och stångas med de stora mittbackarna. Nu försöker vi mer lirka in bollen som vi gjorde mot Bulgarien i lördags och det passar mig mycket bättre.
Fredrik tycker själv hans styrka sitter i fötterna:
 Jag har väl ganska snabba fötter oavsett om jag springer eller rent tekniskt behandlar bollen.
Det såg alla när Ljungberg med två lika snabba som suveräna suldragningar snurrade upp det bulgariska försvaret i samband med 10-målet på Råsunda i lördags.

\"Han är unik\"
Lars Lagerbäck ser också mer än bara flinka fötter i sin vänsterytter:
 Fredrik är unik. Jag har inte sett någon spelare som är så snabb och ändå så uthållig. Han har verkligen rätt gener, säger förbundskaptenen.
 För att bli en bra fotbollsspelare gäller att man föds med rätt gener men också med rätt mental styrka. Att man är beredd att jobba hårt.
Nu hoppas Ljungberg på fler mål mot Ungern i onsdagens viktiga VM-kvalmatch i Budapest.
 Det skulle vara roligt att göra mål, men det viktigaste är att vi vinner matchen. Ungern har ett bra lag. Det blir en svårare match nu än det var i Stockholm i fjol då vi vann med 30. Jag tycker personligen de har en väldigt duktig målvakt i Gabor Kiraly från Crystal Palace. Vi får hoppas att han inte har någon av sina bättre dagar.
Skulle du vara nöjd med oavgjort?
 Nej, vi är här för att vinna.

Mer läsning

Annons