Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljungberg cupmästare med Arsenal

Det svenska guldgrävandet i fotbolls-Europa fortsätter.
Efter mästartitlar för Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic slog Fredrik Ljungberg till och fixade FA-cupguld i England.
Ljungberg hade både en fot och ett huvud med i Arsenals 5—4-seger efter straffar över Manchester United.

Annons
De tre största svenska landslagsstjärnorna blev alla medaljbehängda inom loppet av en vecka.
Förra helgen blev Henrik Larsson spansk mästare med sitt Barcelona, i fredags kväll blev Zlatan Ibrahimovic italiensk mästare med Juventus och på lördagen var det Fredrik Ljungbergs tur.
Trots att Manchester United dominerade, dominerade och dominerade FA-cupfinalen var det Ljungberg & Co som, efter straffläggning (00 efter full tid), tog buckla och medaljer i beslag.
Den svenske landslagsmittfältaren, som dragits med höftproblem under en längre tid, fick börja på bänken men när han väl kom in i den 65:e minuten kom mycket att handla om honom.

Undan på mållinjen
I den 86:e minuten räddade han Arsenal från ett baklängesmål när han på mållinjen med huvudet styrde bort Ruud van Nistelrooys nick via ribban.
I straffläggningen slog han iskallt med en bredsida mitt i målet in Arsenals andra straff som innebar att "The Gunners" för första matchen var i ledning. Straffen innan slog nämligen inte Uniteds Paul Scholes bättre än att Arsenalmålvakten Jens Lehmann kunde rädda.
Scholes blev därmed den ende spelaren som missade en straff och när lagkaptenen Patrick Vieira sköt in den tionde och sista straffen var Arsenal segrare med 54.
Det var Fredrik Ljungbergs tredje FA-cuptitel med Arsenal, som tog sin tionde titel genom tiderna. En titel som räddade säsongen för Arsenal som petades ned från ligatronen av Londonrivalen Chelsea och åkte ur Champions League redan i åttondelsfinal.

Få chanser
Annars blev FA-cupfinalen en ensidig affär där Manchester United skapade de heta chanserna, men när inte Fredrik Ljungberg stod i vägen gjorde Jens Lehmann några högklassiga räddningar. Den tyske målvakten får Arsenalfansen att slitas mellan hopp och förtvivlan genom att blanda fantastiska räddningar med taffliga ingripanden. Även FA-cupfinalen bjöd på en salig blandning.
Wayne Rooney och Cristiano Ronaldo var hela tiden hot mot ett Arsenal som utan målkungen Thierry Henry inte skapade en het målchans under de första 90 minuterna. Förutom Ljungbergs räddning på mållinjen hade dessutom Rooney ett skott i stolpen och Rio Ferdinand fick ett mål bortdömt på grund av offside.
Det var första gången en FA-cupfinal avgjordes på straffar och första gången sedan 1912 som en final slutade mållös.

Mer läsning

Annons