Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljungqvist nära VM-medalj i cykel

Marcus Ljungqvist var bara någon decimeter från en VM-medalj. Men fjärdeplatsen i Madrid gör ändå att hans status i cykelvärlden går från uppdragare till uppbackad:
–  Det här är den bästa svenska placeringen någonsin i ett VM-linjelopp för herrar - en enormt bra prestation, säger förbundskapten Hans Falk till TT.

Annons
Efter ett perfekt lopp i klungan - som hann ikapp en utbrytargrupp bara några hundra meter före mål - så var det svensken som drog igång spurten. Den 30-årige Ljungqvist ledde länge, men det blågula hoppet blev till slut passerad av tre man. Tom Boonen, Belgien, visade varför han var en av förhandsfavoriterna och var starkast under slutmeterna av det 273 kilometer långa loppet. Spanjoren Alejandro Valverde och fransmannen Anthony Geslin var också precis före Ljungqvist över mållinjen.
 När han passerade med två kilometer kvar förstod jag att Marcus hade en jättechans om de började tveka i utbrytargruppen. Han hade fått precis den resan vi ville att han skulle få, förklarar förbundskapten Falk.
En medalj hade varit fantastiskt, men en fjärdeplats är också stort i Falks ögon:
 Tidigare har ju Sven-Åke Nilsson och Glenn Magnusson varit nia som bäst i VM.
Falubördige Ljungqvist, som numera bor i Luxemburg, kör till vardags för det italienska proffsstallet Liquigas-Bianchi. Till nästa år har dock Ljungqvist skrivit kontrakt med Bjarne Riis danska stall CSC.
 Men han har säkert en klausul i sitt kontrakt som gör att han får mer lön nu. Dessutom kommer han att få en helt annan status i laget. Nu har han ju visat att han är en spurtare av världsklass, det gör att han går från att vara uppdragare till att få egen uppbackning i de stora loppen, säger Falk.
Ljungqvists fjärdeplats var Sveriges bästa under mästerskapet i Madrid. Susanne Ljungskog slutade sjua i damernas linjelopp i lördags.
 Vi hade siktat på att ta en medalj här i Madrid och det var väl på damsidan vi hade de största förhoppningarna. Men jag måste säga att jag ändå är mycket nöjd med det här mästerskapet, sammanfattar Hans Falk.

Mer läsning

Annons