Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Loob: "Vi måste göra läxan nu"

Ingen Daniel Alfredsson, ingen Zdeno Chara och ingen Henrik Zetterberg.
Det mesta tyder på att elitserien blir en normal elitserie igen kommande säsong.
En serie utan stjärnor — och kanske utan en hel generation svenska hockeyspelare.
—  Nu måste vi elitserieklubbar ta ett ansvar och tänka på hur vi rekryterar spelare, det finns en stark generation som håller på att gå förlorad, säger Färjestads sportansvarige Håkan Loob till TT.

Annons
NHL-konflikten går mot en islossning. Den hetaste diskussionen handlar inte längre om det blir spel, snarare när det blir det.
 Vi tar för givet att det startar upp och blir säsong. Färjestad har haft flera bra spelare som varit riktiga föredömen, men nu väntar en ny tid. Nu återgår vi till en normal elitserie, säger Håkan Loob, som inte gråter tårar över att stjärnspelarna Sheldon Souray och Zdeno Chara lämnar Karlstad.
 Inte alls. Visst har de betytt mycket för klubben men samtidigt har gamla Färjestadsspelare som Jörgen Jönsson och Peter Nordström vunnit många matcher åt oss. Jag köper inte argumenten till att elitserien blir 30-40 procent sämre utan NHL-proffsen, fortsätter han.

Förlorad generation
När det handlar om spelarrekrytering inför säsongen har Färjestad valt att titta förbi NHL-proffsen.
Enligt Håkan Loob, har spelarmarknaden i Sverige och Europa återgått till "normal status" igen.
Det finns dock ett problem; en generation spelare håller på att gå förlorad i svensk hockey.
 Jag tror klubbarna i landet har för lätt att värva äldre och rutinerade spelare samt talangfulla 18-19-åringar. Frågan nu är vart alla 20-25-åringar tar vägen. Där finns en stark generation som håller på att gå förlorad. Klubbarna måste inse att 25 inte är någon ålder för en elithockeyspelare, säger Loob innan han konstaterar:
 Vi måste göra läxan nu. Annars kanske det är för sent. Det skulle inte vara bra för svensk hockey på något sätt om vi missade den här generationen. Vi måste släppa fokuseringen på de andra och se till att den här åldersgruppen inte blir ett enda stort glapp.

Säkra kort
Inför säsongen har Färjestad värvat bland andra Luleås Per Ledin, dessutom har Thomas Rhodin vänt hem till Karlstad.
Inga killar som får personalen att jobba övertid när det gäller tröjförsäljning, men däremot säkra kort som stärker lagbygget.
 Det är det som gäller nu. Skulle NHL-säsongen mot all förmodan bli inställd får vi väl börja titta åt andra hållet igen. Men ser man tillbaka på förra säsongen kan man väl konstatera att NHL-spelarna inte var till jättestor nytta för alla lag. Titta bara på exempelvis Luleå och Modo, säger Håkan Loob.

Mer läsning

Annons