Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lucic om Berbatov: "Han har egentligen allt"

Det stora hotet mot en glad påsk för fotbollslandslaget:
Dimitar Berbatov, 24.
—  Han har egentligen allt, säger mittbacken Teddy Lucic.

Annons
Lucic kan och känner den bulgariske anfallaren bättre än alla andra i landslagsorganisationen.
De spelade tillsammans i Bayer Leverkusen i tyska bundesliga. I alla fall på träning. Lucic satt mest på läktaren när det blev matchdags.
En fördel nu för landslaget.
 Jag såg honom spela i stort sett varje match under tiden i Tyskland men jag tror att Lasse (Lagerbäck) och Roland (Andersson) har hyfsad koll på honom också. De har studerat många videofilmer, säger Teddy.
Inför EM-slutspelet fick han specialuppdraget att informera truppen i allmänhet och försvarsspelarna i synnerhet om Berbatov.
 Det var mycket bra information, säger lagkaptenen Olof Mellberg.
Lucic visste vad han snackade om. Den starka defensiven lade grunden för 50-festen på José Alvalade i Lissabon i öppningsmatchen.

Smart, tycker Lucic
Finns det mer att tillägga om honom nu, Teddy?
 Jag tycker det är samma spelare. Han kanske inte har gjort lika många mål. Men en sån kille kan vakna till när som helst och sätta bollarna.
Berbatov har hittills gjort 12 mål på 24 matcher den här säsongen, ett snitt på nästan mål i varannan match. Totalt är han uppe i 40 mål på 112 bundesligamatcher sedan han kom från CSKA Sofia
Lucic lämnade Leverkusen och bänknötandet i vintras. Men bilden av Berbatov som spelare och människa är fortfarande klar.
 Han har allt i stort sett, bra på huvudet, snabb och framför allt smart. Han är bra på att vända upp i rygg med sin bevakare, han är stark och bra på att öppna ytor åt sina medspelare.
Hur ska man ta honom?
 Försöka hålla ett öga på honom hela tiden så att han inte får fria ytor...om man klarar av det. Vara tätt på honom helt enkelt och inte ge honom tid.

Kan bli grinig
Vilken relation hade ni till varandra i Leverkusen?
 Det var inte så att vi umgicks privat, men vi satt och pratade lite med varandra i bussen och i omklädningsrummet.
Hur är hans som person?
 Han är lugn. Han säger inte så mycket på planen eller i omklädningsrummet. Han sitter mest tyst. På planen är han lite hetare.
Karaktär som spelare?
 Han kan bli lite grinig ibland.
Tjuvknep och sånt?
 Nej, sån är han inte, inte vad jag minns. Men han kan bli lite grinig och gestikulera med händerna.

Första tävlingsmatchen
Medan Berbatov är mitt uppe i säsongen är VM-kvalet Lucic första tävlingsmatch i år. Inte de mest idealiska förutsättningarna inför en match som kan avgöra landslagets VM-öde.
 Jag och en sån som Fredric Lundqvist har bara träningsmatcher bakom oss. För vår del hade det varit bättre om matchen spelats om en månad eller kanske till och med två.
 Matchpulsen är helt klart inte "hundra".
Därför är han tacksam över att ha landskamperna mot Sydkorea, Mexiko och Frankrike i ryggen.
 Det är alltid ha något bakom sig. Som matchen i Frankrike. Det stärker en extra att det gick så bra som det gjorde för oss i Paris.

Använts flitigt
Lucic har varit i den här situationen många gånger utan att det inverkat negativt på hans landslagsstatus. Med 56 landskamper toppar han och Anders Svensson listan över de spelare som Lagerbäck använt mest sedan 1998.
Formen, Teddy?
 Känns okej. Vi har kört hårt, ganska mycket styrka och löpning och man är lite halvtung i benen.
Trolig matchbild?
 Det känns som om dom kommer att sätta hyfsad press från början. Jag tror inte dom får publiken med sig om de börjar "deffa". Kan vi hålla 00 länge vet man inte hur publiken reagerar.

Mer läsning

Annons