Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lundqvist trivs som fisken i vattnet

SM-finalerna mellan Frölunda och Färjestad har bjudit på tuff och tät ishockey. I Scandinavium small det i sargerna var och varannan sekund. Då trivdes Joel Lundqvist som fisken i vattnet. —  Man får ge eller ta en smäll för att komma in i matchen, säger han.

Annons
Joel Lundqvist har hamnat lite i skuggan av tvillingbrorsan Henrik som har etablerat sig som förstemålvakt i landslaget. Men det har ändå blivit 19 A-landskamper för Joel.
Tillsammans med Jari Tolsa och Magnus Kahnberg bildar Joel Frölundas fjärdekedja och har blivit en viktig kugge i lagets spel. Det är en kedja som skulle kunna vara en förstakedja i många klubbar.
 De är oerhört duktiga och gör ett tungt arbete i det tysta. De har också kommit igång ordentligt i slutspelet, säger Stephan Lundh som tränar Frölunda.
Joel Lundqvist är precis som Jari Tolsa och Magnus Kahnberg fostrad i Frölundas juniorsektion. Jari och Magnus följdes åt från juniorlaget upp till A-laget för fyra säsonger sedan. Året därpå plockade Conny Evensson upp Joel Lundqvist från J 20-laget och placerade honom mellan Jari och Magnus.
De tre fann varandra direkt och trivdes tillsammans ute på isen och döptes snabbt till \"dagiskedjan\" på grund av sin ungdom. Nu har de blivit 23, 24 och 25 år och namnet har ändrats till \"dragkedjan\".
De tre kompletterar varandra perfekt ute på isen. Magnus Kahnberg är avslutaren, förra årets poängkung, Jari Tolsa är grovjobbaren och framspelaren. Joel då?
 Ja, jag får väl göra resten och se till att det funkar, säger han.

Spelade alla i landslaget
Under säsongen 2002/2003 när Frölunda tog SM-guld spelade alla tre i landslaget. I år är det dock bara Magnus Kahnberg som fått dra på sig landslagströjan.
 Konkurrensen om landslagsplatserna är oerhört tuff. När vi debuterade i landslaget var det nog mycket beroende på att vi var unga och talangfulla. Ledningen ville nog prova oss.
 Nu är det andra villkor för att komma med. men, självklart vill man tillbaka till Tre Kronor. Det är bara att kämpa på, säger Joel Lundqvist.
Och kämpa det är något som Lundqvist gillar. Han har med åren blivit betydligt tuffare i sin spelstil och ger sig gärna in i täta närkamper. I den andra finalen i tisdags hade han flera duster med Färjestads Sheldon Souray.
 Jag gillar att spela fysiskt. En tuff tackling i början av matchen kan hjälpa en att komma in i matchen.

Inte hotade
I den andra finalmatchen fick Frölunda ordentlig fart i sitt spel och satte kraftig press på Färjestad och var aldrig hotat i matchen.
 Det är så vi ska spela. Vi måste ha fart under skridskorna och spela ett enkelt spel. Blir man stillastående så krånglar man bara till det för sig.
 Vår kedja är beroende av hög fart för då hittar vi varandra bäst. Går det för sakta så börjar vi fundera och undra på vad de andra gör, säger Joel.
Joel Lundqvist får något drömskt i blicken när han tänker tillbaka på SM-guldet från 2003 och hyllningarna som laget fick av fansen på Götaplatsen.
 Jag vill dit igen, säger han och lovar både kamp och fart i de kommande matcherna.

Mer läsning

Annons