Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magdalena — en ung dressyrstjärna med sikte mot OS

/

Bara 18 år gammal. Men redan nordisk mästare. Sundsvallstjejen Magdalena Danielsson lever för dressyrsporten — och är på väg att bli en stjärna. — Jag lever med hästar dygnet runt, säger hon.

Annons
Två dagar efter studenten gick flyttlasset.
Söder ut till Brolöten, till Södermanland och till landslagsryttaren Emelie Brolins gård.
Nu lever Magdalena Danielsson som dressyrlärling hos en av Sveriges största dressyrstjärnor.
Jag tar hand om Emelies hästar, rider dem och följer med när Emelie ska tävla. Det är som en enda lång utbildning för mig, säger hon.
Men 18-åriga Magdalenas arbete hos 21-åriga Emelie Brolin handlar inte enbart om slit och släp.
Nej, vi är verkligen jättebra kompisar. När jag var i väg och tävlade på NM var Emelie med och coachade mig, berättar Magdalena.
NM, ja.
Det var på nordiska mästerskapen för fullblodsaraber för några veckor sedan som Magdalena Danielsson och hästen Mygel slog sig in i den svenska eliten.
Paret tog två guld och ett silver, och guld totalt i NM.
En jätteöverraskning även för Magdalena.
Det var verkligen jättekul. Man är så osäker på hur domarna ska bedöma ens insats, men på NM funkade verkligen allt perfekt. Men jag var chockad över att det blev guld, säger hon.
Historien om Magdalena och Mygel kunde ha slutat redan efter något år. Som 14-åring fick hon en häst som inte ville göra det som var tänkt.
Egentligen köpte vi Mygel som hopphäst, men han gillade inte att hoppa. Så det blev dressyr. Nu är jag rätt nöjd med det, jag tror att jag är lite för feg för att hoppa, säger Magdalena.
Jag och Mygel tycker verkligen om varandra, jag är nästan gift med den här hästen.
Men trots att Mygel och Magdalena blivit ett oerhört samspelt par anses arabhästar inte vara tillräckligt bra för att kunna användas på riktigt hög nivå.
Därför kan 10-årige Mygel snart få en ersättare.
Vi letar efter en stor häst, men det tar väldigt lång tid att hitta rätt häst. Och så kostar det rätt mycket, säger Magdalena.
Men självklart är målet att få en häst som kan vara med och tävla bland eliten på allvar. Är det någon gång jag ska bli bra så är det ju nu. Alla förutsättningarna är perfekta, nu handlar det bara om att hitta rätt häst och börja träna hårt.
Om en vecka börjar nästa utmaning, Skandinaviska mästerskapen i Danmark.
Då ska vi bevisa att vi är bäst, säger Magdalena och skrattar.

Fakta: Magdalena Danielsson
Ålder: 18.
Bor: Brolöten, Södermanland.
Klubb: Timrå Hästsportförening.
Familj: Pojkvännen Jonas, mamma, pappa och storebror Jonas, 25.
Yrke: Dressyrelev.

Mer läsning

Annons