Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magnus Holmberg fick ovationer från rekordpublik

En rad fritidsbåtar på ena sidan och ett åskådartätt berg applåderade Magnus Holmberg när han på lördagen seglade in i hamn efter seger i kvartsfinalen i Swedish Match Tour-finalen i Marstrand.
Halvtimmen senare var det Peter Gilmour som tog emot publikens ovationer. Men inte främst för kvartsfinalsegern.

Annons
Eftersom Peter Gilmour vann över amerikanen Ed Baird i sin kvartsfinal avgjorde han nämligen hela Match Tour-serien. Inför finalen i Marstrand låg nämligen australiern och amerikanen i delad ledning på 102 poäng,
Och precis som det bör blev det en tät match mellan de två rutinerade segeraspiranterna. Efter två matcher stod det 11 och allt avgjordes i den tredje matchen. Närmare bestämt i starten där Gilmour lurade Baird.
 Jag låtsades gå till vänster och fick en liten lucka så jag kunde gå bakom honom och få högersidan, berättar en nöjd Peter Gilmour för TT.
 Vi har tränat på starter där vi ligger till vänster och sticker snabbt till höger.
Därmed fick australiern grepp om högersidan i kryssningen upp till rundningsmärket och det var där vinden var gynnsammast. Efter en tät slagduell under resan fram till första rundningen där båta drog på sig var sitt straff var Gilmour först till rundningen och kunde sedan hålla undan till seger. Även om han såg tämligen belåten ut direkt efter ville han inte fira än.
 Nej, jag har inte känt efter hur det känns än. Resten av den här tävlingen återstår så vi firar först nästa vecka.
I semifinalen möter han Dean Barker, Nya Zeeland, som har två segrar tidigare i Marstrand jämfört med Gilmours fem.
I den andra semifinalen möts Magnus Holmberg och Peter Holmberg, Amerikanska Jungfruöarna. Magnus Holmberg imponerade när han slog nyzeeländaren Russell Coutts som annars är mest känd för att vinna nästan allt han ställer upp i.
Välförtjänta ovationer från den stora publiken när Holmberg seglade i hamn.

Nytt publikrekord
Polisen uppskattade publikskaran till över 35 000 personer vilket är nytt publikrekord i Marstrand.
 Fantastiskt kul. Underbart. Det gjorde gott att höra dem, myser han väl i hamn.
Även här avgjordes matchen av att Holmberg erövrade högersidan i den tredje avgörande seglingen.
 Sedan försvarade vi den och i slutändan betalade det sig, säger Holmberg.
Efter att ha legat snäppet efter fick han vind i seglen och var först vid första rundningen. Sedan kunde han faktiskt defilera i mål.
Semifinalerna hann inledas med första matchen när vinden vred och domarna beslutade av avsluta för dagen. Helt okej för Holmberg som förlorade första mötet trots att han tog den så viktiga starten och såg ut kontrollera matchen.
 Vi gjorde misstaget att vi trodde att högern fortfarande var bäst men det var byigare vind där, säger Holmberg, vars båt tappade fart och fick se Peter Holmberg gå förbi.
 Ganska bra att vi slutade där. Eftersom allt blev försenat blev det var en lång dag med taskigt med mat och med tre täta race mot Coutts. Nu ska vi hem och äta så blir det en ny fräsch start i morgon.

Mer läsning

Annons