Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malmö FF vände och vann i kvalet

Slutet ger sig i returen om en vecka.
Malmö FF vände underläge till seger med 3—2 (1—2) i den första kvalmatchen till Champions League mot Maccabi Haifa.
Men början var inte bra.

Annons
Det som inte fick hända, hände. Två gånger före pausen släppte Malmö in mål som kan bli ödesdigra när returen är spelad i Tel Aviv om en vecka.
Sammanlagd förlust i den här andra kvalomgången till Champions League innebär att det är slutspelat i Europa. Vinst ger däremot en kvalchans i nästa omgång, där vinnare går till Champions League och förloraren till Uefa-cupen.
 Vi hade målsättningen att vinna, och att inte släppa in mål. Vi vann i varje fall och nu gäller det att stå pall i Tel Aviv. Det blir förstås en häxkittel att spela där nere. Men visar vi samma tåga som vi gjorde nu så ... Ja vi är inte i mål, men vi är med på tåget, sade Malmös tränare Tom Prahl.
Maccabi tog ledningen redan efter en minut och fem sekunder.
Det var en snyting som Patrik "Bjärred" Andersson, come back efter en månads skadeproblem, satte känslor på så här:
 Det kändes som att stå längst ner på Holmenkollen och sedan gå hela vägen upp till toppen.
Mittbacken Alon Harazi sköt in bollen, sedan han först nickat brassen Boccolis frispark på Mattias Asper. MFF-målvakten kunde inte hålla den hårda nicken och Harazi stötte in sin egen retur.
Det som var klent där var inte Aspers ingripande, utan fyrbackslinjens icke-ingripande. Hazari kom lätt fram.
Israelerna, bollsäkra och tekniskt skickliga när de fick kommandot, klämde dit en boll till. Ett lika psykologiskt mål som ettan. I slutsekunden före pausen.
En djupledsboll hittade fram, bollen hittade fram till argentinaren Roberto Colautti som promenerade in målet helt omarkerad. Det såg ut som att MFF-försvaret stannade upp och väntade på en domaresignal som aldrig kom.
Mellan dessa två Maccabi-mål spelade Malmö riktigt fin fotboll och skapade flera chanser med snabbt och varierat spel.
En av dem blev 11. Yksel Osmanovski kvitterade efter drygt en halvtimme. Hasse Mattisson, yttermittfältare, låg bakom när han ryckte fram och inåt och serverade bollen.
Mitt i detta MFF-övertag kom Maccabis mål som kändes som adjö Europa för MFF.
Men ...
... det blev 22 strax efter pausen.
Malmö fick straff när Afonso drogs omkull när brassen ryckte in i Maccabis heta zon.
Daniel Andersson, som var straffläggare under sin fem år i italienska ligan, satte kvitteringsmålet med en säker bredsida.
Med drygt tjugo minuter kvar dribblade Afonso förbi Maccabi-försvaret, men ett väntat segermål blev ett skott utanför i ett bra läge.
Drömmen om en fortsatt tillvaro i europeiskt finrum levde upp bland drygt 10 000 på Malmö stadion.
Hasse Mattisson satte 3-2 för Malmö med 20 minuter kvar. Men det var Joseph Elanga som med en akrobatisk rörelse lyckades fånga bollen som en Maccabi-försvarare rensade undan. Elanga slog inlägget som MFF-trotjänaren Mattisson blev helt fri på.

Mer läsning

Annons