Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många Liverpoolhjältar i mirakelmatchen

Han har kritiserats, hånats och tros vara på väg bort från klubben.
Men efter den sensationella upplösningen av Champions Leaguefinalen var Jerzy Dudek Liverpools stora hjälte.
Frågan är om finalbragden innebär att Liverpool trots allt får en chans att försvara titeln.

Annons
Den legendariske Liverpoolmålvakten Bruce Grobbelaar spelade en inte obetydlig roll vid straffläggningen som avgjorde Champions League-finalen 2005.
 Jamie Carragher kom fram till mig före straffläggningen och frågade om jag kom ihåg finalen 1984 och Grobbelaar. Så han blev min inspiration, sade målvaktshjälten Dudek.
Grobbelaaar fick Romas straffläggare ur balans i Europacupfinalen 1984 med ett säreget sprattlande med knäna, senast Liverpool vann mästarcupen.
Jerzy Dudek viftade med armarna som väderkvarnsvingar och studsade åt båda hållen i sidled i onsdagens remarkabla Champions League-final. Om det påverkade Milanspelarna är oklart, men Dudek räddade två straffar och Serginhos gick högt över.
Men egentligen svarade Dudek för en ännu större prestation under de sista dallrande minuterna av förlängningen. Dubbelräddningen på Andrej Sjevtjenkos nick och närskott var obeskrivlig.
 Jag vet inte hur jag bar mig åt, sade den polske målvakten.
Jon Dahl Tomasson var en av två Milanspelare som överlistade Dudek. Danskens straff innebar reducering till 45, men var ringa tröst efter den mycket snöpliga förlusten.
 Jag är självklart besviken. Vi var det bättre laget, men vi hade tio minuter då allt gick snett, sade Tomasson som blev inbytt med fem minuter kvar av ordinarie tid.
 Jag vet inte vad som hände. Vi var inte tillräckligt koncentrerade. De gjorde några taktiska förändringar i pausen, men annars vet jag inte. Det var ett beskt piller att svälja och i en straffläggning kan allt hända.
I vinnande Liverpool spelade en norrman hela matchen och fick en stor roll. Det var bland annat på John Arne Riises inlägg som Steven Gerrard nickade in lagets första reducering. Och när triumfen till slut var ett faktum kunde Riise ta att han missade sin straff.
 De som såg det på tv säger att det var en bra straff. Jag vet inte hur Dida tog den, men jag skiter i att jag missade. Jag är världens stoltaste människa. Nu ska vi ha en hejdundrandes fest som ska vara hela veckan. Jag ska inte sova på tre dagar, sade en segerrusig Riise.
I tv-soffan i Oslo satt förbundskaptenen Åge Hareide och skruvade på sig. Snart är det ju landskamp och Riise är förstås given där.
 Jag kommer att få jobbigt mot Italien, sade Riise. Jag spelade med kramp och jag sträckte mig på tre ställen. Men jag sa ingenting, jag vill inte bli utbytt.
Av förklarliga skäl prisade Liverpools tränare Rafael Benitez moralen hos sina spelare.
 Vi sa i halvtid att vi kunde inte gå ut och spela 45 minuter till och förlora med fyra eller fem mål.
 När Steven Gerrard gjorde ett tidigt reduceringsmål började vi tro på att det var möjligt att hämta in tremålsunderläget.
Spanjoren Benitez kom till Liverpool efter att ha lett Valencia till seger i Uefacupen förra säsongen.
Och under segerglädjen förklarade mittfältsstrategen Steven Gerrard att det lutar åt att han trots allt stannar i Liverpool, trots lockropen och sedelbuntarna från Chelsea.
 Hur kan jag lämna laget efter en sån här kväll? Vi ska prata snart, men jag kan säga att det ser bra ut, sade Gerrard om sin framtid i Liverpool.
Frågan är hur det blir med Liverpools deltagande i Champions League nästa säsong. Enigt gällande regler får Liverpool inte försvara sin titel. De fyra främsta i Premier League har platserna till turneringen och Liverpool blev femma.
En regeländring skulle gå ut över ligafyran ärkerivalen och lokalkonkurrenten Everton.
Direkt efter finalsegern skrev Liverpool ett brev till Europeiska fotbollsförbundet Uefa där man begär en plats i Champions League nästa säsong. Fortsättning lär följa.

Mer läsning

Annons