Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maran en munsbit för segraren

Årets Stockholm Marathon blev en munsbit för segraren Kasirai Sita från Zimbabwe.
Han är van vid längre sträckor.
—  I mars sprang jag Two Oceans, det är 56 kilometer, sade Sita som blev första zimbabwier att vinna Stockholm Marathon.
—  Var jag? Kul, sade Sita och bjöd på sitt jättelika leende.

Annons
Den 27:e upplagan av Stockholm Marathon bjöd på duggregn och temperaturer strax under 15 grader. Perfekta förhållanden, åtminstone för nordbor.
 Det var skönt, ibland är det sånt här väder när jag tränar också, sade Sita som tidigare har vunnit Macaus Marthon 2003.
Personbästat från då, 2.15,58, sänkte han i Stockholm till 2.13,30, bästa segertiden sedan Åker Eriksson vann 1991. Och sjätte bästa segertid i loppets historia.
 Det här var ett flackt lopp, men jag hade lite problem med att det var halt efter regnet, sade den 155 cm korte och 55 kilo lätte zimbabwiern.
Tvåa kom Daniel Kiprugut Too, Kenya, och trea Phillip Bandawe, Zimbabwe. De var runt två minuter efter lördagens store suverän, Kasirai Sita, som egentligen är en ultralöpare, alltså en som springer riktigt långa lopp.
 I Two Oceans som går mellan Atlanten och Indiska oceanen blev jag sexa i mars, förklarade Sita blygsamt, han var tvåa för två år sedan.

Said bäste svensk
Said Regragui, Hässelby, blev fyra på 2.18, 38, och tog hem SM-guldet före femman Kent Claesson, Spårvägen, 2.19,16.
 Jag har varit skadad i vaden och bestämde mig först för ett par dagar sedan för att springa, sade Regragui som hängde bra med i halva loppet.
 Kenyanerna sprang för första gången på många år under 1.07 på första halvan och det tempot var för högt för mig.
När sedan Sita genomförde sin planerade tempoökning efter 25 kilometer släppte resten av topplöparna.
 Jag och Bandawe hade bestämt oss för att öka tempot efter halva loppet, berättade Sita.

Gav bort medaljen
Från Djurgården sprang Sita resten av loppet i ensamt majestät och hade inga problem med att hålla undan. Bakom tröttnade flera av kenyanerna vilket Said Regragui drog nytta av.
 Jag passerade några av dom vid 35 och är absolut nöjd över fjärdeplatsen.
Lika positiv var inte Claesson efter femteplatsen.
 Nej, jag hade hoppats på bättre. Men efter 30 kilometer blev benen stumma och jag fick slita hårt, sade Claesson som på prisutdelningen knappt kunde gå upp på pallen, benen krampade fortfarande.
Inte heller Anders Szalkai, vinnare 2001, hade någon lyckad dag. Besviken över sin 15:e plats, och tiden 2.28,24, gav han direkt bort medaljen som man får efter loppet.

Mer läsning

Annons