Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marika letar EM-spelare under Algarve Cup

Om två månader ska truppen till fotbolls-EM tas ut.
Under Algarve Cup har Marika Domanski Lyfors chansen att spela ihop sitt landslag — och titta på några nya namn.
—  Algarve Cup är en viktig start på säsongen då det är så nära till EM, säger Domanski Lyfors inför onsdagens match mot världsmästarnationen Tyskland.

Annons
Domanski Lyfors har med sig 21 tjejer till Portugal, däribland två debutanter i mittbacken Malin Nykvist och mittfältaren Caroline Seger.
 Malin har visat att hon är mest konkurrenskraftig när hon är mittback. Hon kan även komma att användas i andra platser i backlinjen, säger Domanski Lyfors om den omskolade mittfältaren.
 Caroline är en väldigt spännande spelare. Hon vågar mycket och är en väldigt löpstark innermittfältare, säger förbundskapten om 19-åringen.
Både Nykvist och Seger är utlovade speltid.
 Alla i truppen kommer att få speltid utom reservmålvakten Sofia Lundgren. Vi får bara anmäla 20 spelare, så Sofia får bara spela om någon av de andra målvakterna blir skadad, säger Domanski Lyfors.

Bra motstånd
Motståndet i Algarve är av högsta klass enligt Internationella fotbollsförbundet (Fifa) och dess världsranking:
Tyskland, etta i världen.Norge, trea i världen.Kina, sexa i världen.
Det är match mot Tyskland på onsdagen, möte med Kina på fredag och skandinaviskt derbyt mot Norge på söndag. Därefter väntar en placeringsmatch på torsdag.
Sverige, femte nation på Fifas ranking, kommer till Portugal med spelare utan tävlingsmatcher i benen.
 Så vi måste vara realistiska vad gäller våra chanser, säger Domanski Lyfors.
 Men jag tycker det är viktigt att våra spelare får möta bra internationellt motstånd. Jag vill att vi ska kunna hota lite mer offensivt.
De som främst ska "hota" i Portugal är forwardskvartetten Hanna Ljungberg, Sara Johansson, Lotta Schelin, och Salina Olsson.

"Vickan" vilar
Anfallsstjärnan Victoria Svensson är kvar i Stockholm för att rehabilitera sig efter en skada:
 "Vickan" får absolut inte stressas igång efter sin skada, då är ju risken att hon försvinner igen och missar säsongen, säger Domanski Lyfors.
EM avgörs i Storbritannien, 5-19 juni. Sverige spelar då i samma grupp som England, Danmark och Finland.
Efter äventyret i Portugal har Sverige tre landskamper på hemmaplan mot Danmark (30 april), Holland (3 maj), och Kanada (28 maj). Men redan i mitten av maj ska Domanski Lyfors ta ut de 20 som ska representera Sverige i EM.
 Det är 30 spelare som konkurrerar om platserna. Det är klart att det är positivt för de spelare som är med här i Algarve Cup, men jag tror det kan hända mycket fram till maj, avslutar Domanski Lyfors.

Mer läsning

Annons