Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mästerlig coachning när Färjestad knockade Modo i slutronden

Modo var halvvägs till Karlstad till en sjunde och avgörande kvartsfinalmatch. Men inom loppet av tre minuter släckte Färjestad alla Modos gulddrömmar och vände 0—2 till seger med 3—2 och säkrade en plats i SM-semifinalen efter 4—2 i matchserien.

Annons
 Jag tyckte att vi hade matchen i vår hand efter två perioder speciellt med tanke på att Hans Jonsson prickade in 20 bara 14 sekunder innan periodvilan. Men än en gång blev vi för försiktiga och ängsliga och det straffade sig, konstaterade Modotränaren Kent Forsberg.
Om någon tittade in i Färjestads omklädningsrum inför tredje perioden så hade man absolut inte mött några spelare som gett upp matchen.
 Vi var övertygade om att Modo skulle spela snålt och försvara sig. Då gav vi oss tusan på att våga spela ut och trycka på med full kraft. Det gällde att snabbt få hål på Tommy Salo i målet, sade matchvinnaren backen Janne Grönvall som resolut dundrade in det avgörande 32-målet.

Coacher som vågade satsa
Grönvall gav inte bara spelarna äran åt segern.
 Våra coacher vågade ta tag i situationen och vaskade om laget med riktig fingertoppskänsla, sade Grönvall.
På kanadensiskt maner utmanade tränarduon Bo \"Kulon\" Lennartsson och Leif Strömberg sina spelare genom att toppa upp laget.
 Det var ett antal av våra mest spelskickliga spelare som inte kändes riktigt heta. För att verkligen understryka att vi villa ha in mer aggressivitet i spelet fick de för dagen hetaste spelarna mycket matchtid i slutperioden, sade Leif Strömberg.
Målskytten Pelle Prestberg och Mike Johnson var några av stjärnspelarna som fick se den dramatiska tredje perioden från bänken.
Det var också ett helt nytt Färjestadslag som klev in på isen i slutperioden. Forwardsduon Oscar Steen, Emil Kåberg vid sidan av härföraren Jörgen Jönsson var ruskigt heta och tryckte resolut ner Modoförsvaret i knät på Tommy Salo och trion med Christian Berglund, Jesper Mattsson och Jonas Höglund var ett starkt vapen för Färjestad genom hela matchen.

Kändes som en final
 Vi är otroligt stolta över det sätt som vi lyckades säkra semifinalplatsen. Att slå ut Modo känns rätt stort, för det här kunde lika gärna ha varit en semifinal eller till och med en final. Så bra är de här lagen, menade Leif Strömberg.
Modo hade ett klart övertag i de två inledande perioderna och pucken studsade dessutom Modos väg när Henrik Sedin lirkade 10-pucken via Martin Gerber i FBK-målet. Backen Hans Jonssons slagskott som gav Modo 20 studsade på en täckande Marcel Jenni och grundlurade Martin Gerber.
När Modomålvakten Tommy Salo dessutom hållit nollan i fem perioder i rad verkade Modos 20-ledning rätt betryggande.
När Jonas Höglund reducerade till 12 efter drygt 7,5 minuters spel i slutronden blev Modo plötsligt väldigt darriga.

Snabb vändning
Inom loppet av 2 minuter och 48 sekunder hade Mats Trygg kvitterat till 22 och den finske backen Janne Grönvall vräkt in 32 bakom Tommy Salo.
 Otroligt skön seger. Nu är siktet inställt på guld i SM, säger Grönvall med ett stort härligt segerleende. Din finländske backkämpen har ju redan ett guld i de finländska mästerskapen.

Mer läsning

Annons