Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mattsson föreslås bli RF-ordförande — Liljegren ger sig inte

Riksidrottsförbundet (RF) kan få sin första kvinnliga ordförande. RF:s valberedning föreslår Karin Mattsson till ny ordförande efter avgående Gunnar Larsson.
—  Jag är jätteglad att ha fått valberedningens förtroende. Sen får vi se vad stämman säger, säger Mattsson.

Annons
Beslutet tas vid stämman i Västerås 20-22 maj.
Valberedningens beslut ger Karin Mattsson ett försprång i kampen om ordförandeposten i RF. Men för den andre kandidaten, Lars Liljegren, ändrar inte RF-valberedningens beslut någonting.
 Det var ett väntat beslut eftersom åtta av elva i valberedningen har direkta kopplingar till förbund som har nominerat Karin. Ett annat beslut hade varit som om en meteor slagit ner på Odenplan, säger Liljegren.
 Nu hoppas jag på en diskussion om sakfrågor. Det är en månad kvar till stämman och det kan komma att bli mängder av debatter. Jag är vid gott mod.

Få kvinnor
Mattssons försprång återspeglas inte enbart i valberedningens beslut. Hon nomineras också av stora förbund som fotboll, ishockey och gymnastik som har många röster vid stämman i Västerås. Men det är 207 röster som ska fördelas, så valet är långt ifrån avgjort. Mattsson har säkert också en fördel av att vara kvinna, då det kan ses som politiskt korrekt att välja en kvinna. Kvinnor står för nästan hälften av idrottsrörelsens medlemmar, men är fortfarande underrepresenterade när det gäller beslutande poster. Bland annat är blott elva av de 67 ordförandena i de svenska idrottsförbunden kvinnor (2004 års siffror).
 Men jag har under mina tio år i RF aldrig känt mig inkvoterad. Jag har känt att jag blivit tagen på allvar och att de lyssnat på mig ända från början, säger Mattsson.
Det är två ganska olika kandidater om ordförandeposten. En ung kvinna mot en äldre man, en tjej med rötter i ridsporten och en man med rötter i lagidrotter som fotboll och handboll. Mattson har suttit i riksidrottsstyrelsen sedan 1995, de senaste åren som vice ordförande. Liljegren har varit ordförande i Stockholms idrottsförbund sedan 1985. Han är också ordförande i Svenska fäktförbundet sedan 2001 och var ledamot i Riksidrottsstyrelsen mellan 1987 och 1999.

Olika hjärtefrågor
Mattsson tror att hennes hjärtefrågor är det som gjort att hon nominerats av valberedningen.
 Det jag velat lyfta fram är att idrotten, som ger så mycket till så många, måste bli bättre på att tala om det. Sen vill jag lyfta fram ledarskapet så att vi kan fortsätta att jobba för att behålla och rekrytera nya ledare, säger Mattsson, som hoppas kunna inspirera andra unga tjejer att ta på sig ledaruppdrag.
Den stora fråga som Liljegren vill driva handlar om idrottens självständighet.
 Vi har aldrig fått så mycket pengar från staten som nu, 1,5 miljard, men vi har aldrig haft så lite inflytande över pengarna som vi har nu. En miljard går direkt till föreningarna genom lokalt aktivitetsstöd och projektet Handslaget. Och de övriga 500 miljonerna, som delas mellan RF och specialförbunden, har frusits. Vi bestämmer inte själva var vi vill lägga pengarna, säger Liljegren.

Mer läsning

Annons