Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonrullning i ny Europasatsning

Förra försöket började med misstro och slutade med nedläggning. Den här gången ska ishockeyns Europasatsning lyckas. – Det känns som det är på riktigt nu, säger HV:s sportchef Fredrik Stillman.

Annons
Regerande svenska mästarlaget HV71 har hemmamatch på onsdagen mot schweiziska Bern när ett nytt kapitel skrivs.
Ishockeyn har länge slängt lystna blickar mot fotbollens Champions league och en gång tidigare har ett ordentligt försök gjorts. Det slutade med fiasko.
Till skillnad från den gången lockar numera stora prispengar i Champions hockey league (CHL) vinnaren kan dra in nära 16 miljoner kronor som jobbats fram av amerikanen Craig Thompson. Han låg även bakom fotbollens lyckade satsning på 90-talet.
 Om det blir lika stort som det blivit för fotbollen återstår att se, men att det är samma person bakom är ju lovande. Det känns som att det är full satsning hela vägen och mer genomarbetat än förra gången, säger Stillman.
HV71 är tillsammans med Linköping, som börjar mot Slavia Prag på bortaplan, de två svenska lagen i turneringen.
Fiasko direkt
Den förra satsningen, som startade 1996, var ifrågasatt redan från början. Dåvarande Frölundatränaren Lasse Falk gav turneringen B-status på en gång när han menade att den bara skulle kosta kraft i elitseriesatsningen. Efter fyra säsonger tog de svenska elitserielagen beslutet att dra sig ur European hockey league (EHL), som då lades ned.
Den här cupförsöket ska enligt förespråkarna lyckas, bland annat för att den ekonomiska grundplåten är tung. De deltagande lagen är garanterade 300 000 euro, motsvarande nästan tre miljoner kronor.
Tre miljoner i vinst
Linköping räknar med att startsumman blir en ren vinst.
 Hemmalaget tar dessutom alla intäkter från hemmamatcherna. Så det hoppas vi täcker kostnaderna för resor och att vi breddat truppen. Utan vårt deltagande i CHL skulle vi exempelvis inte ha kunnat tagit hit Jan Hlavac. Ekonomiskt är det en bra plattform, men jag tror också att chansen att lyckas är stor därför att världen har blivit mindre tack vare internet. Folk känner till mer om andra lag och ligor och är nog mer intresserade av att se utländska lag nu än förut, säger Linköpings klubbdirektör Mike Helber.
TT: Så det som inte gick för tolv år sedan kommer att lyckas den här gången?
 Jag hoppas att CHL får en rättvis chans. Även om det inte skulle bli succé direkt så är det här en satsning på tre år. Vi har pratat mycket inom svensk ishockey att komma över gränserna och det här är en jättebra chans, säger Helber.
Företaget som driver ligan åt Internationella ishockeyförbundet har säkrat finansieringen för tre säsonger. Förmodligen kommer antalet lag att utökas till nästa säsong, och på lång sikt är det meningen att 30 lag ska delta varje säsong.

Mer läsning

Annons