Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minns du – Wassbergs tre klassiska ögonblick

/

Under skid-VM vaknar du med Wassbergs skidtankar varje morgon.
Men ni har väl inte glömt när de stora ögonblicken i skidlegendens karriär?

Annons

Kampen mot Juha Mieto 1980 i Lake Placid. Thomas Wassberg besegrade finländaren Juha Mieto i en minnesvärd kamp med 0,01 sekund och tog ett OS-guld. Wassberg ville länge dela guldet med Mieto, men fick inte. Efter det ändrades reglerna så att den minsta segermarginalen i längdåkning var en tiondels sekund. Bilderna när Wassberg ursinnigt kämpar mot mål är en TV-klassiker.

– Att se Thomas Wassberg i form göra ett inspirerat skidlopp är som att uppleva en urkraft lössläppt, säger kommentatorn Jacob Hård i en dokumentär i SVT som spelades upp i programmet "Mästarnas mästare" .

Duellen om OS-guldet mot Gunde Svan 1984 i Sarajevo. Skidlegendarna Gunde Svan och Thomas Wassberg kämpade om guldet på 50 km. Svan gick i mål först, men fick sedan se sig besegrad av Wassberg med fem sekunder. Han ska efter loppet ha sagt till Svan: "Grattis grabbjävel. Nu fick du medalj i alla lopp".

Nobbade bragdguldet. 1980 fick Wassberg Svenska Dagbladets bragdguld, men han vägrade ta emot det. Anledningen var att han var besviken över att Sven-Åke Lundbäck inte fick det två år tidigare,

– Jag tänker inte ta emot den här medaljen för det är inget bragdguld längre. Jag tycker att det var lite felnominerat efter 1978 och han (Sven-Åke Lundbäck) gjorde en större bragd då än vad jag gjorde nu, sa Wassberg till SVT.

Först 2013 ändrade han och tog emot medaljen, samma år som Åsarnas Johan Olsson fick sitt guld.

Under skid-VM kan ni följa Thomas Wassbergs tankar varje morgon i TV-programet: "Vakna med Wassberg". Klicka här för att gå till dagens avsnitt.

Se också de tidigare avsnitten:

24 februari: Den nattarbetande vice banchefen är nära att sova över förberedelserna för 10 km. Se när vår reporter griper in och väcker honom.

23 februari: Wassberg möter sin gamle fiende från spåren

22 februari: Kritiken mot Northugs deltagande i teamsprinten.

21 februari: Wassberg stänger inte dörren för Let´s dance.

20 februari: Om Stina Nilssons medaljsuccé i sprinten och sitt tunga nattjobb.

19 februari: Tror att Sverige tar medalj i sprinten – och på en skrällvinnare.

18 februari: Ger sin syn på Emil Jönssons skada, Charlotte Kallas superform och sin roll som vice banchef.

Mer läsning