Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt skattebrott i Blåvitt

IFK Göteborg misstänks för grovt skattebrott för utbetalningar till anfallsstjärnan Peter Ijeh. Fem personer har delgivits misstanke om brott. Klubben är förvånad och hävdar att man följt råd från skatteexpertis.

Annons
När IFK Göteborg värvade skyttekungen Peter Ijeh från Malmö FF i november 2003 var det stort hemlighetsmakeri kring hans prislapp. Det spekulerades om fantasilöner, som klubben avfärdade. Skatteverket fattade misstankar om oegentligheter och anmälde till Ekobrottsmyndigheten.
På onsdagen gjordes en razzia mot Blåvitt.
Peter Ijeh och klubbens kassör Jan Nilsson hämtades till förhör i sina hem. Senare kallades klubbdirektören Mats Persson och ordföranden Bengt Halse samt ytterligare en person till förhör.
De fem misstänks för grovt skattebrott eller medhjälp till grovt skattebrott. De släpptes efter förhören.
 Det misstänkta brottet rör bland annat icke redovisade arbetsgivaravgifter, säger vice chefsåklagare Lars Lithner på Ekobrottsmyndigheten till TT.

Husrannsakan
Exakt vad det handlar om vill inte Lithner gå in på, men om arbetsgivaravgifter inte har redovisats betyder det normalt att det har betalats ut svarta löner.
Gränsen för grovt skattebrott går vid tio basbelopp, cirka 400 000 kronor, som ska ha undandragits i skatt.
Samtidigt som de fem personerna förhördes gjordes husrannsakan på IFK:s klubblokal Kamratgården och på ett par platser till. Dokument som kan bevisa skattebrotten togs i beslag. Lars Lithner vill inte säga vad de misstänka har sagt i förhören.
 De kommer säkert att höras fler gånger och det lär också bli aktuellt att höra fler personer. I sådana här fall brukar det finnas vittnen. Däremot går jag inte in på om fler kan komma att delges misstanke om brott, säger Lars Lithner.
IFK Göteborg anser att anklagelserna är grundlösa.
 Jag är inte orolig och det behöver inte IFK Göteborg vara heller, säger kassören Jan Nilsson.
TT: Har klubben betalat svarta löner?
 Absolut inte.

Följt skatteråd
På IFK Göteborgs hemsida skriver klubben att man har en kontinuerlig dialog med Skatteverket för att spelarövergångar ska gå rätt till. Det gäller även Peter Ijehs övergång.
Föreningen säger sig ha följt de råd man fått av skatteexpertis.
 Jag har svårt att tänka mig att någon från Skatteverket lämnat råd om att göra så som de gjort i det här fallet, säger Lars-Åke Larsson, chef för skattebrottsenheten vid Skatteverket i Göteborg som också deltar i utredningen.
Enligt Blåvitt finns alla uppgifter om utbetalningarna till Peter Ijeh öppet redovisade i hans deklaration. Därför förstår inte klubben brottsmisstankarna. Klubben är också kritisk till att Ijeh och ledarna togs in till förhör eftersom Skatteverket redan fått alla fakta om övergången.
Peter Ijeh vill själv inte kommentera fallet.
 Det finns en överenskommelse om att jag inte ska säga någonting om det här, säger han till Expressen.

Mer läsning

Annons