Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mittmedias kvinnliga sportjournalister nominerade till pris efter uppropet: "Märker att frågan finns på agendan"

Uppropet från Mittmedias kvinnliga sportjournalister mot den manliga ”ryggdunkningskulturen” och bristen på jämställdhet inom sportorganisationen fick stor spridning.
Nu har de nominerats till priset som Årets inspiratör på galan Årets Lokala Mediehus.
– Man löser inte de här bitarna genom att viska vid kaffemaskinen, om du förstår vad jag menar. Så det är rent konkret för vårt syfte med att lyfta frågan väldigt bra för oss att det har nått även utanför organisationen, säger reportern Elena Lövholm.

Annons
Elena Lövholm, som här intervjuar ÖSK:s Daniel Björnquist, tycker sig ha sett vissa förbättringar efter upproret i höstas.

I november i höstas hölls ett möte i Sundsvall där majoriteten av Mittmedias 17 kvinnliga sportjournalister fanns på plats tillsammans med personalchefen Carin Andersson och sportens chefer.

Mötet uppmärksammades i branschpress och fick stor uppmärksamhet.

Nu är Mittmedias kvinnliga sportjournalister nominerade i kategorin Årets inspiratör när Dagens Media håller i galan Årets Lokala Mediehus.

– Om jag lärt mig någonting när det gäller de här diskussionerna så är det att man måste kunna prata öppet, utan att vara rädd för att det ska bli tråkig stämning. Man löser inte de här bitarna genom att viska vid kaffemaskinen, om du förstår vad jag menar. Så det är rent konkret för vårt syfte med att lyfta frågan väldigt bra för oss att det har nått även utanför organisationen, säger reportern Elena Lövholm.

Ett första arbete mot en mer jämställd arbetsplats har inletts och Elena Lövholm tycker sig se att det är på väg att bli bättre och bättre men att det fortfarande kan bli ännu bättre.

– Man löser inte de här frågorna över en natt, med ett enskilt möte eller en enskild workshop. Det handlar om att väldigt mycket kunskap måste nå in väldigt djupt i väldigt många människor. Det har såklart inte hänt än, för det är just människor det handlar om och det behöver då få ta sin tid. Däremot så märker vi ju av att frågan finns på agendan, och jag personligen har upplevt att flera kvinnor fått bättre gehör i specifika situationer, säger Lövholm.

Uppropet i höstas fick stor uppmärksamhet, både internt och utanför företaget.

Och nu är alltså Mittmedias kvinnliga sportjournalister nominerade till priset som Årets inspiratör när Dagens Media håller i galan Årets Lokala Mediehus.

- Det är bra att kvinnornas upprop för en mer jämställd redaktion uppmärksammas. Förhoppningsvis leder det här till att fler företag tar tag i jämställdhetsarbetet. För oss som redaktion har det gjort mycket gott redan, även om viktigt arbete återstår. Vi ska vara ett attraktivt företag att jobba på - där alla har samma möjligheter och rättigheter, säger Henning Johannesson, sportchef på Mittmedia.

I kategorin Årets inspiratör ställs Mittmedias kvinnliga sportjournalister mot bland annat koncernkollegan Thomas Sundgren som är utvecklingsansvarig för digitala plattformar hos Mittmedia.

Från Mittmedia tar även Patrik Oksanen, politisk redaktör, plats i kategorin Årets journalist.

Mer läsning

Annons