Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Morgan Lundin historisk bågskytt

Bågskytten Morgan Lundin har skrivit idrottshistoria. På lördagen blev han den förste att vinna VM utomhus, inomhus och i fält.
I en dramatisk VM-final i Madrid mot norrmannen Morten Böe vann Lundin efter särskjutning.
—  Skönt att vara historisk, säger Lundin till TT

Annons
Efter att Lundin och Böe skjutit finalomgången var ställningen 117117. Därefter följde särskjutning ett moment som svensken behärskar bäst av alla.
 Norrmannen satte en nia, men jag svarade med ett kryss (mitt i tian) och guldet var mitt, berättar Lundin och får det att låta som den enklaste sak i världen.
 Det känns som om att det inte går att förlora en shoot-off, jag har vunnit många mästerskap efter särskjutning.
Morgan Lundin, 36, tog sitt första stora mästerskap i compound när han vann VM i fält i Holland 1992. Åtta år senare tog han ett nytt VM-guld i fält och 2001 sköt han hem sitt första VM-guld inomhus, i Florens. Och nu är han ensam om att ha vunnit i alla tre disciplinerna.
 Det sista guldet är alltid roligast, men nu är jag ensam i världen om att ha vunnit ute, inne och i fält. Det känns extra bra, säger Lundin som är mentalt mycket stark.
 Jag kör mycket mental träning och den här finalen hade jag redan gått igenom. Jag kan komma upp i 130 i puls när jag tänker mig igenom en final i huvudet.

Kan inte bli bättre
Lundin låg under mot Böe inför den sista omgången sedan norrmannen fått en pil indömd.
 Jag tänkte att; fan, han ska inte få vinna på ett domslut och jag sköt en tia och han en nia.
Men det var nära att VM-tävlingarna i Madrid tagit slut för svensken redan i den första matchen i torsdags mot holländaren Fred van Zutphen. Matchen gick till särskjutning och Lundin vann förstås.
 Det är små marginaler, men jag klarade det också, säger han lugnt.
Kan compound bli en OS-gren?
 Kanske, om åtta eller tolv år, men jag bryr mig inte. OS går ju bara vart fjärde år och det går inte att ladda enbart för en sån tävling.
Vad kan du förbättra?
 Ingenting, tror jag. Jag har tekniken och skjuter nog snabbast av alla. Och den mentala biten kan jag nog inte heller förbättra något.

Mer läsning

Annons