Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oskar vann JSM-guld

/

Regn och dragracing på Sundsvall Raceway har blivit en följetong.
Trots att vädret än en gång störde SM-tävlingarna kunde fyra nya svenska mästare koras under söndagen.
En av dem är Oskar Norling, 12 år från Gasabäck, Söråker, som körde hem juniorklassen.

Annons

– Det känns jättebra, säger han.

När SM-finalerna i dragracing gick in på sin andra dag på Sundsvall Raceway var sommaren som bortblåst. När dimman lättade på morgonkvisten var banan kall. Greppet satt inte där det skulle och engelsmannen Lee Child, som tagits in för att preparera banan, fick använda all sin kraft för att få till asfalten. Med någon timmes försening kom tävlingarna till slut i gång. Sedan dröjde det inte länge innan regnmolnen började torna upp sig.

Inför finalerna hade arrangörsklubbens Niclas Andersson en andraplats att försvara i klassen "Pro Modified", 72 poäng efter ettan Micke Gullberg från Stockholm. Visserligen var stockholmarens försprång snudd på ointagligt, men tyvärr fick Niklas Andersson från Näsviken aldrig heller chansen.

De sista fräna duellerna uteblev när tävlingsledningen avbröt finalerna vid halvfyratiden på eftermiddagen.

– Det småduggade ju och vi började räkna bakåt hur lång tid det skulle ta innan det torkade. Vi tittade på klockan och insåg att det var lika bra att avbryta så att alla kunde få åka hem, säger Tommy Edström, vice ordförande i SHRA Sundsvall.

Som bekant har vädret spökat tidigare för arrangörerna på Sundsvall Raceway. Otur förstås, men Tommy Edström väljer att se det positiva. Trots det tråkiga slutet bjöd helgen på många godbitar för dragracingentusiasterna som tog sig till banan.

– Visst är det alltid tråkigt när man måste ställa in en tävling. Särskilt när man har så många team på plats som gör sitt yttersta för att vinna. Men i den här sporten är vi ganska luttrade nu och glada för de dagar vi får köra i solsken. Alla är ändå nöjda. Vi körde över elvahundra repor totalt i helgen, säger han.

Störst chans att få fira en SM-triumf under söndagen hade Oskar Norling, som inför finalerna hade 57 poängs försprång till närmaste konkurrent i juniorklassen. Visserligen blev han utslagen, men förhoppningarna om att få stå högst upp på pallen som totalsegrare infriades ändå.

Att kylan gjorde att hans bil inte riktigt gick som den skulle var en missräkning som han stod ut med.

– Den dog även fast jag höll full gas, säger Oskar Norling.

När han tog emot pokalen och prischecken var han förstås glad, samtidigt som han visade prov på viss ödmjukhet. Åtminstone när han förklarade varför just han står som svensk juniormästare i dragracing 2014.

– Det är för att jag har sådan tur, säger Oskar Norling.

Mer läsning