Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pontus vill vinna på hemmaplan

/
  • Pontus Garefelt har har chans att ta hem både EDRS och JSM på hemmaplan i helgen.

I tre år har Pontus Garefelt kört dragracing.
I helgen kan han ta hem två mästerskap på hemmaplan.
– Det går inte att beskriva, det skulle vara jätteroligt, säger 12-åringen.

Annons

På Sundsvall Raceway i helgen avgörs både European Drag Racing Series (EDRS) och SM, såväl för seniorer som för juniorer.

En som hoppats att han har prickat formen är hemmaåkaren Pontus Garefelt, 12. Och det finns det som tyder på att formen är god. Så sent som i förra helgen vann han nämligen EDRS-deltävlingen på Tierp Arena inför närmare 10 000 åskådare.

– Det var väldigt mycket folk men när jag satt i bilen brydde jag mig inte så mycket om publiken utan det var bara fokus på grönt ljus då. Men sedan när vi rullade in efter finalen var det mäktigt när alla applåderade, säger han och fortsätter:

– Jag trodde aldrig att jag skulle vinna en EM-tävling.

Segern gör att Pontus nu skuggar totalledaren Oskar Norling. Bara nio poäng skiljer de två kombattanterna åt inför den sista tävlingen.

Hur skulle det kännas att vinna titeln på hemmaplan?

– Det går inte att beskriva. Det skulle vara jätteroligt.

I och med att han i allra högsta grad är med i toppstriden i EDRS lägger Pontus inte allt för stort fokus på JSM för stunden. Där ligger han inför den sista deltävlingen på en femteplats, 110 poäng bakom ledaren, men med ett bra resultat kan han slå sig in på en pallplats. Och blir det ingen medalj den här säsongen får han fler chanser i framtiden.

– Vi får se, men jag kommer nog att köra i den här klassen till att jag är 16 och sedan gå vidare, säger han.

När Pontus var yngre testade han likt många andra på flera olika sporter, men han fastande aldrig för någon. I alla fall inte förrän han testade dragracing för första gången.

– Vi var först här på Sättna och kollade en gång, och det var ju coolt. Sedan satt pappa hemma och kollade på Youtube på en tävling när han frågade om det inte var något jag ville testa. Och det ville jag. Det är en härlig gemenskap i sporten, säger han.

Hittills har det bara blivit tävlingar inom Sveriges gränser, men nästa år väntar en riktig höjdpunkt. Då är nämligen en resa till Tyskland och Hockenheim.

– Det är vi juniorer som har planerat det. Då kommer det vara 60 000 på läktarna eftersom att högsta klassen avgörs efter vår klass. Det skulle vara härligt att köra inför så många, säger Pontus.

Mer läsning

Annons