Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mourinho stängs av i två matcher

Påhoppet på Anders Frisk kostade Chelseatränaren José Mourinho knappt 120 000 kronor och två matchers avstängning.
—  Avstängningen är viktig. Det är bra att det inte bara blev böter, säger svenske domarbasen Bo Karlsson till TT.

Annons
Domen från Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, presenterades efter torsdagens förhör med Chelsea-representanter i schweiziska Nyon, Uefas högkvarter. Hemma i London satt Mourinho och fick så småningom rapporter om resultatet:
Chelsea tvingas böta 75 000 schweizerfranc, drygt 440 000 kronor.Mourinho tvingas även böta 20 000 schweizerfranc.I båda Champions League-kvartsfinalerna mot Bayern München (6 och 12 april) är Mourinho avstängd. Han får inte vistas kring tränarbänken eller i omklädningsrummet, och han får inte tala med sina spelare i halvtid.
Den sista punkten tycker Sveriges domarbas Bo Karlsson är viktigast.
 Om det bara handlar om böter kan man lätt komma runt det i och med ett det är så mycket pengar involverade i fotbollen nuförtiden. Därför känns avstängningen riktig.
Och straffets längd?
 Utifrån ett beteende i samband med en match... Ja. När jag inte har hört hur diskussioner har gått så är det svårt att säga mycket mer än så.

Frisk mår bra
Det var efter den första åttondelsfinalen i Champions League som Mourinho indirekt anklagade Frisk för att ha varit partisk. Mourinho gjorde en stor sak av att Frisk i halvtid skakat hand med Barcelonas tränare Frank Rijkaard och vägrade sedan delta i den obligatoriska presskonferensen. Därefter presenterade Chelsea en skrivelse där klubben i starka ordalag var kritiska till Frisks insats och agerande.
Efter Mourinhos verbala angrepp valde Frisk att avsluta domarkarriären sedan han upplevt sig hotad från andra håll.
I dag har den mest akuta turbulensen lagt sig.
 Jag talade med Anders tidigare i dag, han mår bra. Han känner fortfarande att beslutet att sluta var rätt, säger Bo Karlsson.
När Uefa valde att utreda ärendet en utredning främst riktad mot Mourinho, hans assistent Steven Clarke och klubbens säkerhetsansvarige Les Miles uppgav Uefa att Chelseas ledarstab skapat "en förgiftad och negativ atmosfär mellan lagen för att sätta press på domarna". På torsdagen förklarade Uefa att man inte kommer att offentligt diskutera orsaker till beslutet.

Respekterar beslutet
Chelseas representerades vid torsdagens förhör av ordförande Bruce Buck:
 Vi fick lägga fram vår åsikt, är tillfreds med hanteringen och vill lägga detta bakom oss.
Om domen sade han enligt nyhetsbyrån Reuters:
 Vi är inte överdrivet nöjda men respekterar beslutet.
Chelsea har tre dagar på sig att överklaga, men Buck säger att klubben troligtvis avstår.

Mer läsning

Annons