Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nadal slog ut Federer i Paris

Nye gruskungen Rafael Nadal är klar för sin största tennisfinal — Franska mästerskapen i Paris.
Nadal besegrade världsettan Roger Federer med 3—1 (6—3, 4—6, 6—4, 6—3).
I finalen väntar argentinaren Mariano Puerta.

Annons
På fredagen fyllde Rafael Nadal 19 år. Spanjoren gav sig själv den bästa presenten genom att vinna semifinalen mot schweizaren Roger Federer.
Matchen var ansedd som den moraliska finalen och Nadal chocköppnade genom att dunka in mängder av vinnande slag. Han vann första set med övertygande 63, men Federer kom igen och tog andra set med 64.
I de två följande seten lyckades inte Federer komma upp i sin sedvanliga höga klass och Nadal grejade ett break i varje. Schweizaren hade framför allt problem med sin forehand.
Publiken var knäpptyst inför det sista gamet. Mörkret var på väg att dra in över Roland Garros, men de 13 000 åskådarna ville se ett avgörande. Och de fick det. Nadal höll nerverna i styr och kunde serva hem matchen.
Nadal, som tidigare vunnit i bland annat Monte Carlo, Barcelona och Rom, blir stor favorit mot Puerta. I inbördes möten är ställningen 21 till Nadals fördel.

Mental styrka
Argentinaren var oseedad, liksom fjolårssegraren och landsmannen Gaston Gaudio, men är inte ofarlig. Tidigare på fredagen slog vänsterhänte Puerta ut ryssen Nikolaj Davydenko i semifinal efter en hård femsetsmatch, 63, 57, 26, 64, 64.
 Jag tror inte att det är sant, jublade han.
I kvartsfinalen vände Puerta under läge 12 i set till seger med 32 mot landsmannen Guillermo Canas.
I semifinalen mot Davydenko visade han prov på samma mentala och fysiska styrka.
Puerta låg nämligen under med 24 i femte och avgörande.
 Trots underläget tvivlade jag aldrig på att jag kunde vinna. Jag hade också ett härligt stöd från läktaren, det kändes nästan som om jag spelade hemma i Buenos Aires, sade Puerta.

Dopningsavstängd
Puerta blev avstängd 2003 sedan han testats positivt för clenbuterol. Han gjorde comeback på ATP-touren i juli i fjol och hade då rasat till 440:e på
världsrankingen.
 Med tanke på vad jag gått igenom de senaste åren känns en plats i en Grand slam-final overkligt.
26-åringen är nu rankad som nummer 37 och kommer att klättra många placeringar efter söndagens final. Han har tidigare tagit tre titlar, Palermo (1998), Bogota (2000) och Casablanca (2005), samtliga på grus.
Den största titeln kan komma på söndag.

Mer läsning

Annons