Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NHL-special:Carolina Hurricanes hetare än väntat

/

ST:s Emil Siekkinen skriver om NHL på plats i USA.
I dag - om superheta Carolina Hurricanes, och om en stor svensk hjälte.

Annons
Den som befinner sig i downtown Raleigh, North Carolina, kan glida in på sportbaren Hi5 och beställa en Ulf Samuelsson. Detta är inte så märkligt som det kan tyckas eftersom Ulf Samuelsson i detta fall är en drink, och då det visar sig att stadens NHL-lag, Carolina Hurricanes, tidigare återfanns i NHL-tabellerna under namnet Hartford Whalers har mysteriet fått sin lösning.
Det var ju i Whalers som Leksands tuffe Uffe 1984 inledde sin NHL-karriär.
Så småningom resulterade Robocops NHL-karriär i två Stanley Cup-titlar, men cup-inteckningarna kom först då backen flyttat till Pittsburgh Penguins.
Hartford Whalers, och senare Carolina Hurricanes, har aldrig lämnat spelet om Stanley Cup som slutsegrare. Säsongen 2001 2002 tog sig Carolina sensationellt till en finalserie mot ett överlägset Detroit Red Wings, men sedan gick det utför med franchisen. Säsongerna efter framträdandet i Stanley Cup utmärktes av idel bottennotteringar (året efter finalserien var laget poängsämst i hela NHL), och i en delstat där collegebasket är det stora dragplåstret sjönk publiksiffrorna lika snabbt som de stigit under slutspelet 2002.
Då Niklas Nordgren i september 2005 satte sig på planet över Atlanten för att se om han kunde ta en plats i det lag som draftat honom redan 1997, verkade han kort sagt byta ut ett hockeyhett Timrå, mot ett betydligt svalare hockeyklimat i den amerikanska Södern.
Men Carolina Hurricanes har inlett NHL-säsongen i oväntat god stil. Den som sett coachen Peter Laviolette leda ett hockeylag vet att mannen har en väl utvecklad fingertoppskänsla varför han ska coacha USA:s herrhockeylandslag i OS 2006 och manskapet var nog bättre än vad många bedömare förutspått.
I mål har Carolina två utmärkta val i form av schweizaren Martin Gerber och unga amerikanen Cam Ward, som båda redan räddat viktiga poäng i täta matcher.
Det allt viktigare spelet i power play har varit oväntat effektivt (tredje bäst i ligan), och laget har visat en förmåga att hämta in underlägen.
Annars utmärks tidigare defensiva Carolina av en tvåmansforechecking som tenderar att resultera i ett gott utbud av målchanser, och eftersom man i centern Eric Staal har en riktig målspruta har Carolina också lyckats förvandla målmöjligheter till mål och en topposition i NHL.
Och Niklas Nordgren som gick från världens då bästa liga, Elitserien, till världens nu bästa liga, NHL har haft en hyfsad debutsäsong så här långt. Inte för att ångermanlänningen tillhör de som får mycket uppmärksamhet, men han har gjort sitt jobb (vanligtvis i fjärdeformationen) och imponerat med sin starka skridskoåkning och fina puckhantering.
Målen och assisten har varit få (det är inte ens Nordgrens uppgift att samla poäng), och då han fick nätet att rassla för första gången var det inte ett utsålt RBC Center som jublade över prestationen. Men publiktillströmningen har varit godkänd. Säsongen 2003 2004 noterade franchisen sitt sämsta publiksnitt någonsin då man lockade 12.330 åskådare per match, vilket kan jämföras med toppnoteringen, 15.682 åskådare per match, som nåddes en säsong tidigare. Med sitt nuvarande publiksnitt på 14.707 åskådare per match (i en arena som kan ta emot 18.787 hockeyfans) hamnar Carolina Hurricanes på en 22:a plats i publikligan (med åtta lag bakom sig). Populärare är då
hockeyn i Montreal (21.273 åskådare/match), Tampa (20.615 åskådare/match), och Detroit (20.132 åskådare/match).
Att Detroit far fram som en eldstorm genom NHL är ingen hemlighet, och i Montreal tycks man vara på väg att återupprätta respekten för Canadiens. Under den ansedda General Managern Bob Gainey en tidigare defensiv forward med svällande meritlista, som i egenskap av GM bidrog till Dallas Stars Stanley Cup-titel 1999 har hockeyns mest meriterade klubb agerat allt visare, och det är nu ett väl sammansvettsat lag som drar på sig den klassiska munderingen.
Tyngre har det gått för de regerande mästarna Tampa Bay Lightnings. Fredrik Modin och hans lagkamrater har mellan varven visat prov på mästartakter, men formkurvan har gått upp och ned. Till skillnad från divisionsrivalerna från North Carolina har Florida-laget varit svagt i sitt power play-spel, vilket naturligtvis påverkat klubbens tabellplacering. Säsongen är dock ung, och det skulle förvåna om inte Lightnings, med sin imponerande trupp, snart rullar igång på allvar. Och det ska konstateras att Tampa Bay trots sina problem i högsta grad hör till slutspelskandidaterna.
Kuriosa: En annan spelare med Timrå-anknytning har också spelat för den franchise Niklas Nordgren nu är anställd av. Säsongen 1980 1981 spelade den tidigare Leksands-backen Thommy Abrahamsson en NHL-säsong för Hartford Whalers, med resultatet 32 matcher, 6 mål, 11 assist, och 16 utvisningsminuter. Säsongen därpå anslöt den hårdhudade eleganten till det Timrå IK som gjorde en säsongslång comeback i Elitserien.


Taket lyfter
\"Detroit, Detroit, got a hell of a hockey team,\" påstår Paul Simon i sin sång Papa Hobo från 1972. Det är bara till att hålla med. Högst vinstprocent i hela NHL.

Stående ovationer
Eric Staal, Carolina Hurricanes, är bara 21 år gammal, men redan på god väg att etablera sig som en av ligans storproducenter.

Vågen
Miikka Kiprusoff, Calgary Flames, visade vägen våren 2004, och nu återfinns sex finska burlejon i NHL. Inte illa för en nation som tills för bara några år sedan var en utpräglad forwardplantskola.

Jubel
Robert Nilsson, New York Islanders, har charmat hemmapubliken och lagledningen med sitt spelsinne. Dessutom har han visat prov på god arbetsmoral. Vad säger pappa Kent?

Applåder
Antalet stora slagsmål tycks vara på nedgång. Tack för det.

Tvåminutare
Då och då kan offensivlustan urarta i raggarhockey. Då kan det vara dags att påminna om att ishockey kan vara en idrott fylld av kombinationsspel.

Tiominutare
Om det fanns något positivt med den mildare bedömningen av hakningar, så var det att spelare hindrades från att krascha in i motståndarburen. Nu tycks målvaktsskadorna vara på uppgång på grund av de (eventuellt) allt vanligare besöken i målburarna. Håll igen, gubbar!

Matchstraff
Den defensiva modell som i Nordamerika går under namnet \"the neutral-zone trap\" tillhör nu det förflutna, och har efter sin gravläggning drabbats av oförtjänt dåligt rykte. I New Jersey Devils fulländades \"the trap\" till att bli en skön uppvisning i defensiv intelligens. Vissa andra lag behövde hakningar, omfamningar, och slashings för att kunna använda sig av taktiken.
\"The trap\" förtjänar att minnas för sina bästa stunder också.

NHL i siffror
(till och med 11 november)

Poängligan
Peter Forsberg, Philadelphia, 4 mål, 24 assist, 28 poäng
Eric Staal, Carolina, 11 mål, 16 assist, 27 poäng
Daniel Alfredsson, Ottawa, 14 mål, 12 assist, 26 poäng
Jaromir Jagr, N.Y. Rangers, 14 mål, 11 assist, 25 poäng
Joe Thornton, Boston, 7 mål, 18 assist, 25 poäng
(20): Henrik Zetterberg, Detroit, 8 mål, 10 assist, 18 poäng

Målvaktsligan (räddingsprocent)
Manny Fernandez, Minnesota, 93,9
Henrik Lundqvist, N.Y. Rangers, 93,6
Dominik Hasek, Ottawa, 93,5
Dwayne Roloson, Minnesota, 92,9
Martin Gerberg, Carolina, 92,8
(16): Miikka Kiprusoff, Calgary, 90,9

Plus-/Minus-ligan
Joni Pitkanen, Philadelphia, +16
Wade Redden, Ottawa, +15
Dany Heatly, Ottawa, +15
Peter Forsberg, Philadelphia, +14
Andrej Meszaros, Ottawa, +14
(13): Henrik Zetterberg, Detroit, +11

Medelpads-statistik
Aki-Peteri Berg, Toronto, 0 mål, 1 assist, 16.18 min./ma.
Jonathan Hedström, Anaheim, 3 mål, 2 assist, 16.05 min./ma.
Fredrik Modin, Tampa Bay, 7 mål, 2 assist, 19.27 min./ma.
Niklas Nordgren, Carolina, 1 mål, 1 assist, 10.57 min./ma.
Samuel Påhlsson, Anaheim, 1 mål, 5 assist, 16.46 min./ma.
Henrik Zetterberg, Detroit, 8 mål, 10 assist, 18.31 min./ma.
Miikka Kiprusoff,Calgary, 407 skott, 37 insläppta, 2,35 insläppta/ma.

Mer läsning

Annons