Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NHL-special:New York Rangers har byggt ett lag

Annons
Det är lätt att tro att en megastad som New York översvämmas av stora idrottsmästerskap här finns ju en mångmiljonpublik och imponerande, ekonomiska resurser; staden är fortfarande Amerikas finansiella centrum. Men dessa komponenter garanterar inte sportsliga framgångar. Basebollens New York Yankees har inte vunnit World Series på en evighet det vill säga sedan år 2000 och senast New York Mets vann samma mästerskap var 1986. I amerikansk fotboll står Giants och Jets utan nationellt mästerskap sedan 1991 respektive 1969. Basketens New York Knicks har inte erövrat NBA-titeln sedan 1973, och en Stanley Cup-titel har inte firats i staden sedan New York Rangers mästerskap 1994.
De som skrivit kontrakt med \"the Broadway Blueshirts\" har mellan varven bränt mer energi på stadens nöjesutbud än på isen, och att ha sin hemmaarena på Manhattan tilltalar inte alla hockeyspelare: New York-publiken kan vara ett otroligt stöd, men också en fasa att spela inför om resultaten är svaga.
Kraven på omedelbar framgång är enorma i New York, och ofta har ansvariga i New York-lag trott att goda resultat enklast nås med hjälp av stjärnspelare. Så när New York Rangers år efter år missade NHL:s slutspel gav sig lagledningen ut och storshoppade ständigt utan förbättrade resultat. Det skulle ta sju missade slutspel i rad innan de ansvariga i New York Rangers förstod att det var dags att bygga långsiktigt, och att det var hög tid att skapa ett mer balanserat lag. I Jaromir Jagr har Rangers i och för sig ligans högst betalda spelare (8,36 miljoner dollar för en säsong), men ledningen har också varit vettig nog att ge stjärnan en lämplig omgivning. Tjeckiska landsmän som anfallarna Martin Straka och Martin Ricinsky, samt backen Marek Malik bildar en hockeykunnig grund som laget kan vila på; ett lag som i övrigt domineras av \"journeymen\" (som Michael Nylander) och yngre spelare.
Få är de som tror att New York Rangers redan denna säsong kommer att återinföra slutspelshockey i Madison Square Garden, men det är nu i alla fall kämpigt att besöka Manhattan. Hockeyåret har inletts i hygglig stil inte minst tack vare det möjliga framtidsnamnet i mål, debutanten Henrik Lundqvist. Den före detta frölundaiten har goda möjligheter att bli tidernas tredje svenska burväktare som etablerar sig på allvar i NHL (föregångarna heter naturligtvis Pelle Lindbergh och Tommy Salo). Inspirationsmålvakter kommer och går i ligan, men Henrik Lundqvist har den stabilitet som krävs för att skapa sig ett gott rykte i NHL.
Också Jaromir Jagr har inlett säsongen starkt och visat prov på fruktad, tjeckisk \"snajper\"-hockey. Att tjecken i motgångens stund kan vara en pina att dela lagdräkt med är ingen hemlighet, men kanske har Jagr mognat under det senaste året? Under vårens hockey-VM visade forwarden prov på god moral, och om han kan ta på sig att leda New York Rangers också då laget stöter på motgångar kan slutspelsförhoppningarna kanske realiseras?
Hittills har New York-laget visat stor skärpa i power play-lägen, något som är nog så viktigt i dagens täta hockey inte minst i dessa utvisningstäta tider.
De många utvisningarna har bidragit till att målsnittet så här långt gått upp med två mål per match, och målgladast av alla är glödheta Detroit Red Wings. Att laget från Michigan har vassa anfallsvapen är ingen överraskning, men Detroits ovilja att acceptera baklängesmål har resulterat i ett och annat höjt ögonbryn. Faktum är att Red Wings tillhör ligans defensiva topplag, och detta kan man inte minst tacka målvakten Manny Legace för. Med sina svettdrypande arbetsinsatser mellan stolparna har Legace gett Detroit den defensiva trygghetskänsla som ofta resulterar i modiga anfallare, och Red Wings är utan tvekan en av ligans svåraste motståndare.
Till topplagen hör än så länge också överraskningen Nashville Predators. Nog antogs det att laget från countrymusikens huvudstad skulle göra en fin säsong, förstärkta som man var av bland andra vänsterforwarden Paul Kariya, men inledningen av säsongen har ändå imponerat. I mål agerar den tjeckiska världsmästarmålvakten Tomas Vokoun med stor auktoritet, och laget spelar en modern, blixtrande hockey som är en njutning för ögat. Sedan Nashville anslöt till NHL 1998, har man skyndat långsamt. Om de inledande NHL-veckorna talar saning så stundar ett verkligt genombrott i och med denna säsong.
Ottawa Senators siktar naturligtvis bortom genombrott och erkännande lagets trettonde NHL-säsong ska avslutas med organisationens första inteckning i Stanley Cup. Daniel Alfredsson och hans manskap har också inlett hockeyåret i god stil: I mål imponerar gamle Dominik Hasek, försvaret har djup och bredd, och offensivt anförs man av kedjan Dany Heatley-Jason Spezza-Brandon Bochenski. Dany Heatley skapade sig ett rykte redan under sina år i Atlanta Thrashers, men Spezzas förmåga att låsa upp försvar, och Bochenskis målfarlighet har varit positiva överraskningar. Ottawa Senators tycks bättre rustade än någonsin tidigare.


Taket lyfter
Om god hockey är detsamma som målrika matcher så är allt gott och väl. Näten rasslar och taken lyfter.

Stående ovationer
Los Angeles Kings oprövade målvakt Jason Labarbera har i högsta grad bidragit till Kings överraskande goda NHL-start.

Vågen
I det nya, vindsnabba NHL ser Torontos laguppställning ut som en urtidsödla. Men laget har visat prov på stor moral, och i mål visar Ed Belfour att han ännu kan se framstormande puckar.

Jubel
Washington Capitals har inte mycket att jubla över, men i NHL-debutanten Aleksandr Ovetjkin har man ett framtidsnamn.

Applåder
Jonathan Hedströms första NHL-mål blev matchavgörande.

Tvåminutare
De delar av hockeypubliken som tycker att straffläggning är något att hylla.

Tiominutare
Pittsburgh Penguins har inlett rekordsvagt. Målvaktsspelet är darrigt, och offensiven fungerar inte (!)

Matchstraff
Detta ständiga mediatjat om Todd Bertuzzi. När ska stenkastningen upphöra?


NHL i siffror
(t.o.m. 27 oktober)

Poängligan
NamnLagMålAssistPoäng
Jaromir JagrN.Y. Rangers10717
Eric StaalCarolina6915
Bryan McCabeToronto31215
Peter ForsbergPhiladelphia11415
Simon GagnePhiladelphia9514
Henrik ZetterbergDetroit6814
Jason SpezzaOttawa5914
Jason WilliamsDetroit31114
Sidney CrosbyPittsburgh21214

Målvaktsligan
NamnLagMatcherRäddningsprocent
Manny FernandezMinnesota594,8
Jason LaBarberaLos Angeles594,7
Henrik LundqvistN.Y. Rangers794,2
Dominik HasekOttawa693,1
Tomas VokounNasville893,0

Plus-/Minus-ligan
NamnLag+/-
Peter ForsbergPhiladelphia+9
Simon GagnePhiladelphia+9
Aaron MillerLos Angeles+8
Ian LaPerriereColorado+8
Cory SarichTampa Bay+8

Medelpads-toppen, spelade minuter
NamnLagMinuter/match
Fredrik ModinTampa Bay19.22
Henrik ZetterbergDetroit18.32
Aki-Peteri BergToronto16.55
Samuel PåhlssonAnaheim16.27
Jonathan HedströmAnaheim14.41
Niklas NordgrenCarolina11.40
Anm.: Miikka Kiprusoff har varit Calgarys förstaval i mål.

Mer läsning

Annons