Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NHL-special:NHL-hockeyns nya rytm

Annons
Med drygt en fjärdedel av NHL-säsongen avklarad kan det vara hög tid att fundera över vad omformateringen av ligan inneburit, och dags reflektera över vart NHL är på väg.
En gång i tiden handlade ishockey om att hitta ytor. Men med åren kom hockey i allt större utsträckning gå ut på att skapa ytor. Därför blev 1990-talets hockey som den blev. Spelarna blev större, starkare, och bättre organiserade än någonsin tidigare.
Spelet blev allt mer fysiskt; motståndarbiffar måste flyttas med kraft, och klubban användes i allt högre utsträckning till att slå, haka, och crosschecka motståndare.
I 1999 års Stanley Cup-final kulminerade denna slags hockey i tidernas kanske tätaste finalserie, den delvis brutala kampen mellan Dallas Stars, som vann, och Buffalo Sabres.
De krympande publikintäkterna antydde att de potentiella hockeykonsumenterna inte attraherades av denna slags underhållning, och företagsverksamheten NHL drog slutsatsen att det var dags att förnya produkten ishockey.
I och med arbetsmarknadskonflikten 2004 2005 övertogs en överväldigande majoritet av NHL:s anställda av en vilja att göra NHL mer attraktiv för en bredare publik. De hockeykonservativa behövde ligan inte bekymra sig om de följer, om än motvilligt, med. Därför blev förändringarna stora. Vissa förändringar medförde längre spelsekvenser, men samtidigt förlorade nu också NHL de utmaningar red line-offside innebar.
Dessutom har böljande, långa spelintervaller stött på ett nytt hinder; vissa regeländringar har nämligen gjort att matcherna i allt större utsträckning kommit att handla om spel i power play och box play. De många utvisningarna har stört rytmen i flera matcher, och frågan är om inte denna rytm kommer att dominera NHL-hockeyn från och med nu.
Hockeyns grundläggande filosofi kommer i sådana fall att ändras; man går från att skapa ytor, till att bemästra numerära över- och underlägen. Är denna förändring bra eller dålig? Svaret på den frågan lyder: Den är.
Förändringen är ett faktum, och eftersom såväl publik som media reagerat med entusiasm kommer NHL inte att återgå till den gamla ordningen. Förmodligen rymmer förändringen inslag som kan såväl förföra som förfära sportintresserade, och att förändringar var nödvändiga råder det liten tvekan om.

Utvisningsmängden kan tyckas vara negativ då den kan göra matcherna ryckiga, men å andra sidan har de många utvisningarna gjort det svårare att försvara en ledning, varför tredje perioden sällan har utvecklats till ett ställningskrig i väntan på slutsignalen. Vidare kan det konstateras:
* Hockey ska vara en fysiskt hård idrott, men varför ska du slå dina motspelare med klubban? Så nog gjorde NHL rätt i att ta till krafttag mot användandet av klubban som vapen.
* Äntligen kan en spelare som New York Rangers Jaromir Jagr få nytta av sin fantastiska utväxling i skridskoåkningen. Det är med andra ord tilltalande att sporten i allt högre grad domineras av goda skridskoåkare, och att hulkarna på skridskor försvinner. Men varför straffläggning!?
* Vill NHL se fler skott på mål och en högre målproduktion så har ligan utan tvekan lyckats nå dit den ville, men är god hockey detsamma som många mål?
Inte nödvändigtvis.
* Var det verkligen nödvändigt att ta bort red line-offisde? Visade inte de regerande Stanley Cup-mästarna Tampa Bay Lightning, med sin djupa forechecking, att det verkligen gick att attackera defensiva system som \"the trap\"?
Exemplen för och emot kan radas upp allt efter tycke och smak i slutändan handlar det om just detta, tycke och smak.
Philadelphia Flyers coach, Ken Hitchcock, var den som ledde det ohyggligt disciplinerade Dallas till titeln 1999. Med sitt sinne för detaljer går han nu i bräschen för hockeyns nya rytm; den hockey som i allt högre utsträckning fokuserar på så kallade special teams. Philadelphia har samtränat tre power play-formationer, och fyra enheter står redo för spel i numerärt underläge, men lagets, på sätt och vis, intressantaste lagdel är ändå backbesättningen. Anförda av tunga och hårda backen Derian Hatcher ser Philadelphias uppsättning av försvarare något långsam och gammaldags ut. Men backarna har i någon mån kompenserat bristen på fart med gott spelsinne, bra positionsspel, och hård, fysisk hockey. En hel del lag har uppvisat brister i den grundläggande hockeykunskap som heter tacklingar (ja, hur ska man bära sig åt då man inte får använda klubban?), men Philadelphias profil som ett hårt spelande hockeylag består.
Peter Forsberg hjälper i högsta grad till. Han har inte bara varit mycket produktiv offensivt, utan även fortsatt vara en mycket intensiv tvåvägsspelare.
Allt detta var kanske att vänta. Mer förvånande är att Philadelphia satsat så mycket på att offensivt utnyttja försvinnandet av red line-offside. Med tanke på Ken Hitchcocks rykte borde defensiva motstrategier ha varit en prioritet, men istället valde lagets coach alltså att bidra till den offensiva profil NHL vill skapa, och medan det mellan varven läckt bakåt, har Philadelphia kompenserat genom att vara en svårstoppad, offensiv kraft. Men nyckeln till framgång sitter som sagt i utvisningsbåsets dörr.


NHL då cirka 25 % av seriespelet var avklarat

Taket lyfter
Peter Forsberg har inte gjort någon besviken. NHL:s mest kompletta spelare?

Stående ovationer
New York Rangers fortsätter att imponera. Hockeybiljetten är på god väg att
bli Manhattans hetaste biljett igen.

Vågen
Markus Näslund och Vancouver Canucks imponerar. Hur långt kan laget nå denna
säsong?

Jubel
Målfyrverkeriet fortsätter. En hel drös spelare har chans att nå 50 gjorda
mål.

Applåder
Ingen har väl undgått att märka att Dany Heatly flyttat till Ottawa?

Tvåminutare
Pittsburgh Penguins tycks inte få det att fungera. Snart dags att börja
planera för nästa hockeyår?

Tiominutare
Näst intill klassiska St. Louis Blues befinner sig i spillror. Hur ska någon
kunna få ordning på denna organisation?

Matchstraff
Mediatjatet om att hockey inte är lika stor (i USA) som amerikansk fotboll,
baseboll, och basket. Blir det en sämre idrott för det?


Högst vinstprocent
Ottawa, 83,3
Detroit, 72,7
Carolina, 72,5
Los Angeles, 69,0
N.Y. Rangers, 63,0

Lägst vinstprocent
Anaheim, 42,9
Pittsburgh, 42,9
Florida, 38,1
St. Louis, 28,9
Columbus, 23,8

Flest gjorda mål
Philadelphia, Ottawa, Detroit, Colorado, Los Angeles

Minst gjorda mål
Columbus, Florida, St. Louis, San Jose, Nashville

Minst insläppta mål
Ottawa, Minnesota, Nashville, Detroit, N.Y. Rangers

Flest insläppta mål
Pittburgh, Washington, Boston, Columbus, Chicago


Mer läsning

Annons