Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NHL-spelare i elitserien väntas även i år

Löst NHL-konflikt och stjärnfattigt och lugnt i elitserien?
Nej, stjärnor och värvningskaos lär det blir även i år.
—  Det kommer att bli sena värvningar och spelare med artistkontrakt, det är jag övertygad om, säger Håkan Loob.

Annons
Med det planerade lönetaket i NHL-lagen kommer det att finnas plats för NHL-spelare även i årets svenska elitserie.
 Några kommer att komma i kläm och leta sig till Europa där Sverige är ett bra alternativ. Vi får ta vad som blir över och kommer även i år att komplettera truppen under hösten. De första fem-tio omgångarna behöver truppen inte vara komplett, säger Färjestads sportchef Håkan Loob till TT.
Fast en lika stjärnfylld serie som i fjol ska man inte hoppas på enligt de klubbar TT har pratat med.
 Näslund, Foppa, Zäta och sådana spelare kommer bli signade, de är för bra för att NHL inte ska ta dem, säger Loob som tycker att NHL måste ta sitt ansvar och se till att de bästa spelarna får plats i ligan för att upprätta den status som den nordamerikanska ligan haft.
Ännu har det varit lugnt för de svenska semesterfirande sportcheferna. Agentsamtalen har inte börjat strömma in.
 Om tre veckor borde de ha trupperna hyfsat klara i NHL och då får vi se vad som finns över. Det kan vara några storstjärnor över som inte får plats i ett lag eller som väljer att avvakta ett år om de inte får ett bra kontrakt. Men de allra största ska vi inte hoppas på, menar Loob, vars NHL-förstärkningar från i fjol alla står under NHL-kontrakt.

"Blir rörigt"
Modo kallades Real Modo i fjol. Frågan är hur det blir i år.
 Det kommer att bli rörigt, men en ny spelarmarknad kommer att öppna sig här. Det kommer att handla om bra spelare, mellanklasspelare som legat på en hyfsat hög lönenivå i NHL och som nu inte får samma pengar, säger Modos sportchef Bengt Hedin, som nog kan glömma tvillingarna Sedin nästa år.
 De bereds en plats i Vancouver, det kan jag nästan lova, säger deras agent Claes Elefalk, som tycker att det ska bli spännande med ett nytt avtal.
Konsekvenserna tror han blir att unga svenskar väljer att stanna längre i elitserien och att äldre spelare kommer hem tidigare.
 Eftersom rookielönen inte blir lika bra kan de bli kvar, och i stället för att skriva ett sista kontrakt vid 32 års ålder flyttar de hem, säger Elelfalk, som tror att ryska ligan kan bli mer attraktiv även för svenskar.

Hedström förlorare
Att pengarna är viktiga bekräftar även Jonathan Hedström, som har en klausul att han får lämna Timrå om ett NHL-kontrakt dyker upp.
Men han är en av spelarna som kan bli förlorare med det nya avtalet.
 Ja, det är inte alls säkert att de ger mig de pengar jag vill ha. Och då stannar jag i Timrå. Alla som åker till NHL gör det till viss del för pengarna. De som inte erkänner det ljuger, säger Hedström till Sundsvalls Tidning.
Hedström, succéman i VM, kan bli en av de stjärnor som stannar tack vare det nya avtalet.
 Visst lockar det att spela med de bästa i NHL, men jag har redan varit där en sväng, och det är tufft där borta. Jag vill få bra betalt om jag ska ge upp livet här hemma, säger han.

Mer läsning

Annons