Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NHL-veteran: "40 procent är dopade"

40 procent av ishockeyspelarna i NHL dopar sig.
Det påstår Stephane Quintal.
—  Det är vad jag tror, efter allt jag sett under sjutton säsonger i NHL, säger veteranbacken till Montrealtidningen La Presse.

Annons
Quintal erkänner att han själv använt det dopningsklassade medlet efedrin under många år, skriver Aftonbladet. NHL är numera den enda proffsligan i USA som inte har någon form av dopningstester, men i det kollektivavtal som man fortfarande förhandlar om finns det med som en av punkterna.
Quintal, med erfarenhet från sex klubbar i NHL, vill att ligan ska börja med testar och stänga av de som ertappas i två år. De strafflängderna finns i flera av ligorna i Europa.
 NHL borde börja med något sådant som det är i OS, säger Quintal till La Presse.
Quintal är inte den ende som vittnar om dopningen inom den nordamerikanska ishockeyn. Nyligen kom Dave Morissette ut med en bok där den gamle slagskämpen berättar att han använt både anabola steroider, stimulantia och efedrincocktails sedan junioråldern. Även Morissette menar att dopning är vanligt förekommande i NHL
 Det var inte bara tuffingar som gjorde det målskyttar också. Vissa av dem hade mycket långa karriärer i NHL. Jag vill inte nämna några namn, men jag vet att ni skulle bli förvånande om ni fick veta deras identiteter, säger Morissette.
Morissette vill inte skada sporten, men vill ändå göra allmänheten medveten om att det finns ett stort problem. Morissette hävdar att dopningen förkortade hans egen ishockeykarriär.
 Om jag kan rädda ett liv, så är det ett liv. Om jag inte talar om det, då kan ungdomarna fortsätta med det, säger den 33-årige tvåbarnspappan.

Mer läsning

Annons