Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Niklas Andersson Frölundas guldhjälte

Det krävdes förlängning.
Det krävdes en halvchans, ett direktskott — och en trogen veteran.
Med sitt 1—0-mål i sudden death sköt Niklas Andersson, 33, Frölunda till svenska mästare i ishockey för tredje gången.

Annons
I båset stod Frölundatränaren Stephan Lundh och kände känslorna storma in över honom, ner från läktarna på ett extatiskt och guldgungande Scandinavium.
Första tanken:
 Guldet är klart.
Andra tanken:
 Helt rätt kille som fick avgöra. Det är så jäkla skönt att vinna, men det var lika skönt att få se att en sån kille som Niklas fick sätta dit sista målet, säger Lundh i ruset när SM-guldet är säkrat.
 Om det är någon jag unnar något sånt här så är det Niklas.
Det har Frölundaveteranen jobbat ihop till genom åren.

Gerber utan chans
I vårens slutspel har Andersson varit en av de allra bästa, och i Frölundas historia är han en av de allra största. Han kom till klubbens i ungdomsåren och trots tio år i Nordamerika har han hunnit med 373 matcher i Frölundatröjan.
Av alla matcher lär han minnas måndagskvällens bäst.
Det var då som han definitivt skrev in sig i Göteborgsklubbens historia.
Avgörandet kom efter 2.51 av förlängningen när Andersson såg chansen dyka upp efter Sami Salos backskott. Pucken studsade fram emot honom, och Andersson nöp till direkt, som en poängkung instinktivt vet att han ska göra.
Färjestadsmålvakten Martin Gerber hade dittills varit fantastisk, men åt Anderssons skott kunde han ingenting göra.
I samma sekund som pucken gick in dundrade publiken i Scandinavium igång guldjublet ett jubel som många hade väntat på, men som inte var självklart sett till hur måndagskvällen tidigare hade utvecklat sig.
 Jag tyckte att vi verkade nervösa, lite spända i inledningen, säger Niklas Andersson.
 Nu är det bara så jäkla skönt.

Tätare bakåt
Inför den femte finalmatchen var förutsättningarna tydliga:
31 i matcher till göteborgarna, en Frölundaseger ifrån ett avgörande, Avenyn var sopad och tillrättalagd, champagnen kyld och guldrubrikerna färdiga. Allt som krävdes var att någon tryckte på knappen.
Men det var återhållsamt och försiktigt.
Frölunda var avvaktande, Färjestad fokuserat och bättre organiserat.
I de tre raka segrarna fram till måndagskvällen hade Frölunda vid varje tillfälle skaffat sig en tvåmålsledning efter den första perioden. Den här gången gick det inte.
Chanserna fanns där, men inte kylan. Dessutom var Martin Gerber i Färjestadsmålet bättre och tryggare än vad han sett ut att vara under de senaste veckorna.

Chans i numerärt överläge
Bästa läget att avgöra under ordinarie matchtid fick Frölunda i mitten av den tredje perioden när Färjestadsforwarden Marcel Jenni lät frustrationen ta överhanden. Klubbsticket i magen på Tom Koivisto gav schweizaren 2+2+10 minuter för "försök till spearing", vilket gav Frölunda fyra minuters spel i numerärt överläge.
Guldhopp och guldläge.
Men Färjestad med främst Jörgen Jönsson och Mathias Johansson krigade, slet, jobbade, offrade sig och lyckades på något sätt hålla matchen vid liv.
Sedan kom sudden death.
Där kom chansen.
Där kom avgörandet som gjorde Niklas Andersson till guldhjälte.

Mer läsning

Annons