Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norge sopade rent på femmilen

Med en praktfull trippel på femmilen avslutade Norge skid-VM.
Världens främsta skidnation gjorde tidernas bästa VM. Frode Estil, Anders Aukland och Odd-Björn Hjelmeset satte en effektfull medaljpunkt.

Annons
I klassiskt stil är Norge alltid att räkna med. Därför var det märkligt nog första gången sedan 1976 som en norrman vann en mästerskapsfemmil i klassisk stil. Och första gången i VM sedan 1966.
Det såg ut att bli många om budet på årets 50 km. För med masstart och ymnigt snöfall verkade söndagens kraftprov bli rena lotteriet.
Det var de bästa i toppen till slut i alla fall. Och högst upp bara norrmän.
De slog till mindre än två kilometer före mål. Och det var Frode Estil som höll i taktpinnen. Hans ben gick som trumpinnar när rycket kom.
Det var rena sprintfarten på hans sista kilometer. Hans lagkamrater förmådde hänga med.

Äntligen vinnare
Men Estil vann välförtjänt. Anders Aukland var 0,7 sekunder efter och Odd-Björn Hjelmeset 1,4 sekunder efter. Esten Andrus Veerpalu var fyra före Mathias Fredriksson och bäste icke-norrman.
 Det här förtjänade jag, sade Estil. Det här är obeskrivligt, jag har så många silver. Det är vinnarna som blir ihågkomna.
Estil har varit på pallen sex gånger tidigare i VM och OS utan att vinna. Han har ett OS-guld från 2002 men det fick han sedan Johann Mühlegg avslöjats som dopare.
 Jag tänkte att jag måste slå till i sista backen. Jag ville ha kommandot, för jag visste att jag skulle ha chansen om jag var bland de två tre främsta på upploppet.
Norge tog 19 längdmedaljer i VM. En enorm maktdemonstration. Tidigare var 14 medaljer i Oslo-VM 1982 Norges bästa mästerskap. Men då var det bara 13 längdgrenar. I VM 2005 var det 19. Den enda längdgren där Norge missade medalj var damsprinten där Marit Björgen var hela VM:s största favorit.

Nära medaljmålet
För Sveriges del stannade medaljskörden vid ett guld, ett silver och ett brons. En medalj från målsättningen.
 Men vi tog två fjärdeplatser, två femteplatser och en sjätteplats, så vi var nära att nå målet, sade förbundskaptenen Per-Erik Rönnestrand.
Hade det inte varit för sprintåkarna så hade det inte blivit några svenska medaljer alls. Alla tre svenska medaljer kom på en och samma dag, i individuell sprint.
 Jag trodde de traditionella killarna skulle klara av att ta medalj här i VM. En del förklaringar till varför de inte lyckades har vi fått, sade Rönnestrand och syftade främst på Mathias Fredriksson infektion som förstörde inledningen av VM för hans del.
 I dag tror jag både Mathias och Anders Södergren hade haft medaljchans om det hade varit en vanlig femmil. De är bland de tre, fyra nästa när det gäller att hålla riktigt hög fart i 50 kilometer.

Tror på Elofsson
Om ett år väntar nästa mästerskap OS i Turin med höghöjdstävlingar i Pragelato. Med facit från VM kan konstateras att svensk skidåkning verkligen saknar sin storstjärna Per Elofsson.
Skidsuveränen från Umeå är inställd på att komma tillbaka till toppen efter två säsonger utan tävlingsfart. Få tror att han ska lyckas i en så krävande idrott som skidåkning.
Elofsson själv har den tron och han har en till i förbundskaptenen.
 Jag tror att Per kommer tillbaka. Tveksamt om det blir till Turin, men han kommer tillbaka, säger Per-Erik Rönnestrand.

Mer läsning

Annons