Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Notiser från ishockey-VM

Annons
BENGT-ÅKE TILLBAKA I WIEN. För någon vecka sedan försökte Bengt-Åke Gustafsson att inte tänka tillbaka, att inte leva sig in i minnena från Wien 1987 då Gustafsson som lagkapten ledde Tre Kronor till sitt första VM-guld på 25 år.
I en TT-intervju inför årets VM sade förbundskaptenen:
 Det gäller att leva i nuet. Wien är bra att ha med sig i ryggsäcken, men det är ingenting jag går och tänker på.
Men också:
 Om man väl står där i en VM-final, i Wien igen, som ledare den här gången... Det är klart att det skulle bli speciellt då. Det vore fel att säga något annat.
På fredagen var han tillbaka, nyanländ från Innsbruck och en kvartsfinalseger mot Schweiz. Nu väntar Tjeckien i lördagens semifinal.
Och känslorna?
 Wien är en trevlig stad och jag har goda minnen härifrån men de riktig känslorna kommer nog först på söndag, om vi står där i finalen, sade han efter fredagens träningspass. (TT)

HISTORISK MARK FÖR TJECKIEN. Bengt-Åke har sina Wien-minnen från 1987. Men även tjeckerna har en egen Wien-historia. Senaste gången världsmästerskapet gick på österrikisk mark var 1996 då Tjeckien tog sitt första VM-guld sedan delningen av Tjeckoslovakien.
Två spelare i årets VM-trupp fanns med i Wien för nio år sedan Modobacken Frantisek Kaberle och förre Modoforwarden David Vyborny, som den senaste säsongen spelat för Sparta Prag. (TT)

RYSSMÅL I FEL KASSE. Ryssland är obesegrat i turneringen, men tro inte att förbundskaptenen Vladimir Krikunov går runt med ett stort leende på läpparna för det.
Extra butter var han efter kvartsfinalsegern mot Finland.
 Vår början på matchen var till och med sämre än vanligt. Jag vet inte om spelarna var nervösa eller vad det var, men det är oacceptabelt. Och en av våra backar hade en otrolig kväll. Jag kan inte påminna att jag någonsin varit med om att en och samma spelare gör två självmål i samma match, sade Krikunov.
Denis Denisov hade mycket riktigt en av sina sämre dagar.
Det första självmålet var \"snyggast\". Denisov misslyckades med att ta ner en hög puck med handen, fick den på något sätt att gå emot det egna målet och in mellan den förvånade målvakten Maksim Sokolovs benskydd.
Denisov får en chans till revansch i lördagens semifinal mot de regerande mästarna Kanada. (TT)

KRONWALL I TOPP. Om Niklas Kronwall vill ha ett kvitto på att han varit en av Tre Kronors bästa spelare, och en av VM:s bästa backar, behöver han bara kasta ett öga på plus/minusstatistiken som visar hur många mål framåt respektive bakåt spelarna varit inne på isen i spel med fullt manskap.
Kronwall har varit inne på tolv svenska mål och två mål för motståndarlagen. Med plus 10 är han etta i statistiken före Joe Thornton, Kanada, som har plus nio.
VM:s poängliga toppas av kanadensaren Rick Nash. Den 20-årige Columbus- och Davosforwarden har producerat 14 poäng (nio mål och fem assist) på sju matcher. Daniel Alfredsson ligger på femte plats, tre mål och sex assist, och Daniel Sedin är sjua, fyra mål och tre assist.
Backarnas poängliga toppas av slovaken Lumobir Visnovsky, två mål och sex assist. Kronwall är fyra på tre mål och tre målgivande passningar.
Samuel Påhlsson är VM:s näst mest utvisade spelare. Bara tysken Jan Benda, som fick ett matchstraff, är värre med sina 27 minuter. Påhlsson är tvåa i statistiken på 22 minuter. 16 av dem fick han i kvartsfinalen mot Schweiz, tre tvåminutersutvisningar och en tiominutare för protest. (TT)

INGEN FARA MED ISEN. Underlaget i Wiener Stadthalle, där lördagens semifinaler spelas, har fått hård kritik under hockey-VM.
 Det är ingen is, det är en liten sjö, sade tjeckiske stjärnan Jaromir Jagr till österrikiska nyhetsbyrån Apa efter en match i gruppspelet.
 En gång spelade jag på en friidrottsarena i Kralupy när solen sken. Där såg det likadant ut som i Wien.
Efter fredagens träningspass i Stadthalle hade Tre Kronor dock inga större klagomål.
 Det blir lite snö på den, men det är ingen fara. Det är ungefär som i Innsbruck.
Inte heller Samuel Påhlsson var särskilt missnöjd:
 Den var okej, jag tänkte inte på det över huvud taget, sade han efter fredagsträningen. (TT)

Mer läsning

Annons