Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Notiser inför ishockeyns elitseriestart

Annons
"MANAGEMENT BY PERKELE". Efter den devisen ska ett nederlagstippat Mora klara sig kvar i elitserien ytterligare en gång. Mora var nykomling förra säsongen och klarade sig kvar tack vare NHL-förstärkningar som Marian Hossa och Shawn Horcoff. Den här säsongen är det utlänningarna som ska rädda Mora - tio spelare i truppen är från utlandet plus nye tränaren Harri Rindell som kommer från IFK Helsingfors.
 Det gör ingenting att vi är så nederlagstippade. Det ger oss en slags irritationsenergi, att alla vill visa att experterna har fel. Vi kommer att visa vad "management by perkele" är för något, säger Rindell. (TT)

UNDERDOG INGET FÖR SVARTVADET. Förra säsongen kallades laget för Real Modo och innehöll spelare som Peter Forsberg, bröderna Sedin och Markus Näslund. Men säsongen blev ingen succé och Modo föll tungt i kvartsfinal i SM-slutspelet. Den här säsongen tippas Modo få det svårt, och laget får slå ur underläge.
Perfekt, tycker nye tränaren Harald Lückner - men får inte medhåll av lagkaptenen Per Svartvadet.
 Det är lite svenskt att vara underdog, men jag tycker att man ska kunna sticka fram hakan. Men visst var det frustrerande att spela inför fullsatta läktare och inte kunna visa vad vi egentligen kunde. Pressen på oss var hård, inte nog med att vi skulle vinna, vi skulle helst också göra tio mål i varje period, säger Svartvadet. (TT)

RÄNDERNA GÅR ALDRIG UR. Domarna har nya tröjor från och med denna säsong sedan en sponsor gått in och förändrat utseendet. Men ränderna går förstås aldrig ur. Nu är ränderna på tvären i stället för på längden. (TT)

POÄNGKUNGAR SAKNAS? När Kristian Huselius, Brendan Morrison och Mike Knuble stuckit tillbaka till NHL har Linköping förlorat sina tre bästa poänggörare - och totalt 132 poäng.
Frågan är vem som ska producera när stjärntrion inte längre finns kvar.
Tränaren Roger Melin tror och hoppas att flera kommer att fördela ansvaret.
 Vi hade ganska bra poängplockare även före NHL-lockouten, jag hoppas att de ska komma upp i sin gamla nivå nu när de får större förtroende och mer istid igen, säger Melin. (TT)

REVANSCHLUSTA I HV. Från SM-guldvinnare - till att bli ett lag som missade slutspel och trycktes ned av fiaskostämpeln. I år ska HV71 resa sig igen, tror lagkaptenen Johan Davidsson.
 Vi lärde oss mycket att fjolåret. Som till exempel att det inte går att ta någonting för givet, säger 29-åringen.
 Vi har många spelare kvar från förra säsongen, och en del nya från Malmö (David Petrasek, Björn Melin och Mika Hannula), så det finns många spelare som vill visa att vi inte är så dåliga som det såg ut i fjol. (TT)

SLAGET OM SILJAN KAN BÖRJA. Intresset i Dalarna är större än någonsin tidigare inför ishockeyns elitserie. Veckan före seriestarten hade Leksand redan sålt 115 000 av säsongens totalt 190 000 biljetter i den nya arenan.
En stor del av det hysteriska intresset ligger naturligtvis i att Leksand och Mora för första gången spelar mot varandra i elitseriesammanhang.
Jonas Bergqvist, Leksands vd, är smått tagen av haussen. Då har 42-årige Bergqvist ändå en del att jämföra med.
 Jag har varit i Leksand i 26 år och aldrig känt samma tryck som nu, säger Bergqvist.
Moras klubbdirektör Jan Simons:
 Intresset var stort i fjol, men det är ännu större i år. Hockeyn är het som fan här uppe. (TT)

UTMÄRKELSE TILL SKYTTEKUNGEN. Elitserien får kommande säsong ett nytt pris, som varje år ska gå till högsta seriens bäste målskytt.
Namnet på trofén?
Håkan Loob Trophy, efter en av svensk ishockeys största målkungar.
Som en del av utmärkelsen får skytteligavinnarens klubb 1 000 kronor för varje mål spelaren gjort, pengar som ska gå till ungdomsverksamheten.
 Först tyckte jag att det kändes som om det var fel att priset skulle uppkallas efter mig och inte någon av våra stora profiler som gått ur tiden. Men nu känner jag mig mycket stolt, det är få förunnat att få ett sådant pris uppkallat efter sig, säger Håkan Loob.
Den förre Tre Kronor- och Färjestadsstjärnan har fortfarande poängrekordet i elitserien, 76 poäng säsongen 1982-83. Han är också den ende svensk som gjort 50 mål under en NHL-säsong (50 mål på 80 matcher i Calgary 1987-88).

SÅ SPELAS PREMIÄREN. Här är premiärprogrammet i elitserien, måndag: Timrå-Djurgården, Mora-Färjestad, HV 71-Södertälje, Brynäs-Leksand. Tisdag: Modo-Frölunda, Luleå-Linköping. (TT)

Mer läsning

Annons