Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har Klüft vunnit allt

Efter guld vid inomhus-EM har Carolina Klüft vunnit allt som går att vinna som mångkampare.
Svenskt rekord gav en överlägsen seger.
—  Jag har nog aldrig varit så oberörd efter en femkamp, sade segrarinnan.

Annons
Största segern var givetvis OS i Aten. Men med guldet i inomhus-EM är nu samlingen av mångkampsmedaljer komplett. Trots att hon bara är 22 år gammal har Klüft redan vunnit allt som går att vinna som mångkampare: OS, VM, EM, inomhus-VM, och inomhus-EM.
Vid fredagens inomhusmästerskap i Madrid noterade Klüft 4 948 poäng. Det är den näst bästa noteringen genom tiderna i femkamp och svenskt rekord med 15 poängs marginal. Men Klüft hade planer på att slå Irina Belovas världsrekord (4 991) inför det avslutande 800-metersloppet.
 Jag gick för att sätta världsrekord. Vi hade lagt upp ett schema för att springa på 2.09,93, vilket skulle bli 5 000 poäng.
Men när Natalya Dobrynska från Ukraina överraskande tog täten gick det för långsamt i början. Klüft drog under slutvarven, men kunde inte hämta in den tid som förlorats. Sluttiden blev 2.13,47, tre sekunder från världsrekordet.
 Jag kände att 2.10 absolut fanns inom räckhåll, sade Klüft efteråt.
 Men jag är bara 22 år, och är ung och fräsch, så det kommer fler tillfällen att ta det där världsrekordet. Jag är jättenöjd med min femkamp, även om jag kände att det finns mer att ge.
Efter 800-metersloppen brukar mångkampare behöva lång tid att återhämta sig, men Klüft var snabb att springa sitt ärevarv och såg förvånansvärt fräsch ut när hon mötte pressen.
 Så här oberörd har jag nog aldrig varit tidigare, men jag har aldrig varit mer vältränad.
 Man vill ju alltid få ut det man har i kroppen. Men det är bara skönt att veta till nästa femkamp att det absolut inte är omöjligt att slå mitt rekord.
Konkurrenterna var aldrig nära att besegra svenskan. Klüft var 215 poäng före silvermedaljören Kelly Sotherton från Storbritannien.
Klüft vann 60 meter häck på tangerade personbästat 8,19, och var sedan överlägsen i både höjd och längd. Både 1,93 i höjd och 6,65 i längd hade räckt till EM-final i de kval för grenspecialister som avgjordes under fredagen. I längdkvalet hade Klüft till och med hoppat längst av alla, även om hon själv inte var helt nöjd med sin längdinsats:
 För många säkerhetshopp, tyckte hon.
 Hade jag hoppat lite längre hade jag kunnat ta det där världsrekordet.
Om något var mindre bra under fredagen i Madrid var det kulstötning. Klüft var bara åtta i grenen, 13,29 är nästan en och en halv meter från det personliga rekordet. Anledningen, enligt tränaren Agne Bergvall, var att Klüft var för bra i höjdhoppet.
 Det blev för mycket höjdhopp. Hon hade ju bara 20 minuter på sig innan hon skulle stöta kula.
Bergvall tror också att hans adept har mer poäng inom sig i alla grenar.
 Det finns betydligt mer att hämta.
Så Irina Belova kan nog räkna med att bli av med sitt världsrekord under de närmaste åren.

Mer läsning

Annons