Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska utklassning undvikas

Så sent som i OS 2002 blev Sverige förnedrat med 0—11 av Kanada.
En pinsam förlust — som Erika Holst garanterar inte upprepas i kväll.
—  Vi kommer inte att vika en tum, hälsar lagkaptenen inför VM-gruppspelets sista omgång.

Annons
Damkronorna har stött på Kanada många gånger genom åren och varje gång har det slutat på samma sätt.
I alla fall i mästerskap.
 Vi klarade faktiskt oavgjort, 11, i en träningsmatch inför OS i Nagano. Men då kändes det att de inte gick för fullt, menar Erika Holst.
Annars har det mest handlat om siffror som 115, 011 och 28 för svenskorna.
 Klart att det inte är speciellt kul och lite pinsamt att få så mycket stryk. Tidigare skiljde det flera divisioner mellan lagen, fast nuförtiden känns det helt annorlunda.
När nationerna drabbade samman i november vann Kanada med "bara" 32, efter att ha avgjort i slutminuterna.
 För första gången någonsin lyckades vi få lite tryck på Kanada. Även om de ägde större delen av spelet kunde vi till och med ha vunnit matchen, säger Erika, som debuterade i landslaget redan 1995 och svarat för näst flest kamper efter Gunilla Andersson.
Hon har med andra ord varit med på en lång resa när det gäller damhockeyn i Sverige.
 Standarden var ärligt talat inget vidare när jag togs ut i landslaget första gången, i alla fall inte om man jämför mot i dag. Farten är flera klasser snabbare och alla tjejer är betydligt bättre tränade. Det satsas mer överhuvudtaget. Förhoppningsvis kan jag ta tjänstledigt från lärarjobbet och enbart fokusera på hockeyn inför OS nästa säsong.
På fredag kan Holst fira sin 26:e födelsedag genom att föra Sverige till VM-final.
 Det vore en perfekt present förstås. Skulle vi vinna i kväll kan vi få möta Finland i stället för USA i semifinalen och det är verkligen något att kämpa för. Nu har vi vunnit de två "måstematcherna" mot Ryssland och Kazakstan och kan spela mer avslappnat utan press.
Frågan är ändå hur blågult ska bära sig åt. Kanada har 250 de två första matcherna.
 Det krävs att alla är på topp och att Kim Martin gör en stormatch i målet. Vi måste spela tufft, hålla oss på rätt sida av pucken och inte släppa till några kontringar. Samtidigt gäller det att våga fylla på med laget framåt och inte fega, menar Holst.
Erika hoppas att folkfesten blir större nu när det börjar dra ihop sig. På de inledande matcherna har Sverige haft 2 252 respektive 461 åskådare.
 Stödet betyder mycket när vi ska ta landets första VM-medalj någonsin. Klart att målet är en bättre valör en OS-bronset, ler Erika Holst.

Mer läsning

Annons