Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyberg: Jag blev kanske för het

/

Femte och sista OS-starten och delad tredjeplats efter första åket. Fredrik Nyberg var på väg mot något riktigt stort. – Men jag blev kanske för het i andra och tryckte på för hårt, funderar \"Fredde\" besviket efter sin slutliga femte plats.

Annons
I mars fyller han 37 år.
Under VM på hemmaplan, i Åre, nästa år sätts den definitiva slutpunkten.
Där finns chansen till en första mästerskapsmedalj kvar.
I olympiska sammanhang försvann den i ett soldränkt Sestriere i går eftermiddag.
Klart det är synd att jag inte lyckades ta en medalj, men jag gjorde ändå en bra tävling, och om jag fick göra om åken tror jag inte att jag skulle kunnat åka så mycket fortare...
Det blev väl några sladdar i andra åket, som kom av att jag tryckte och drev på som jag gjorde, men det gällde att försöka ta de chanser som fanns, förklarar OS-veteranen från Sundsvall.
Men en av åkarna som satte färg på den här storslalomen var just Fredde Nyberg.
Efter ett så gott som felfritt första åk delade han tredjeplatsen med Hermann Maier, 22 hundradelar från ledande kanadensaren Francois Bourque. Till tvåan, Joel Chenal, Frankrike, fattades tre hundradelar.
Nu eller aldrig? undrade i stort sett hela den alpina skidvärlden.
Skulle svenske Nyberg äntligen få till det också i ett stort internationellt mästerskap?
Jo, det är nog rätt många som hade unnat mig en medalj...
Mellan åken blev det snabbt hem till OS-byn.
Vi fick en kvart extra och det var skönt. Då kunde jag både cykla lite, få massage och äta innan det var dags att åka tillbaka för att besikta backen.
Egentligen tycker han sig inte ha något att klaga på.
Backen var bra, med hårt underlag som jag gillar, så den passade verkligen mig och min åkning. Men, som sagt, det fanns väl lite att ta av i just andra åket. Och till slut blev ju också marginalen en dryg sekund.
Österrikaren Benjamin Raich låg fyra efter första åket, men avgjorde och vann tävlingen efter ett superåk i andra avdelningen.
Fransmannen Chenal höll undan för olympiskt silver och när det hela summerades fanns Hermann Maier ensam kvar på bronsplats, 16 hundradelar från guldet.
Fransk-kanadensaren Bouquet tappade precis som Fredde en del till tättrion, men klämde sig in precis före svenske på fjärde plats...
Vad säger du om dina konkurrenter, Fredrik?
Vad \"Benni\" (Raich) kan när han får till det vet jag ju, och Hermann är Hermann. Däremot är jag litet förvånad över att fransmannen kunde åka så jämnt.
Fredrik Nyberg är ingen man av stora ord eller högt tonläge.
Men när han säger att det känns både \"litet tungt\" och \"surt\". Ja, då förstår vi att det är med besvikelse han nu tar avsked från ännu ett OS.
Jag får sikta in mig på Åre nästa år i stället. Det blir min absolut sista stortävling. Det är fortfarande kul att åka skidor och jag åkte med en härlig känsla här i dag. Men det kostar på att pressa sig hela tiden, säger han till sist.

Fakta
Nyberg i OS
Debut: 1992 i Albertville, Frankrike.
Resultat: 1992: 8:a i storslalom, 11:a i super-G.
1994: 8:a i kombination, 18:e i storslalom, 25:a i super-G, 32:a i störtlopp.
1998: 10:a i super-G, 10:a i storslalom.
2002: 7:a i störtlopp, 13:e i storslalom.
2006: 5:a i storslalom.

Mer läsning

Annons