Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyberg om kraschen och framtiden

/

Drygt två veckor har gått sedan den där fredagen i Reiter Alm. Sedan Fredrik Nyberg lämnade träningspasset i helikopter med ett söndertrasat knä. Sedan karriären definitivt tog slut. – Det har varit tungt, men nu mår jag helt okej, säger han till ST.

Annons
Som om det skulle vara så konstigt.
1988 debuterade Fredrik Nyberg i Världscupen med en tionde plats i kombination, i St Anton, i Schweiz.
Då var Ingemar Stenmark 32 år och fortfarande aktiv, Anja Pärson hade inte hunnit fylla åtta och var en liten okänd tjej från Tärnaby.
Ja, ni fattar.
Det är inte bara en 18 år lång karriär som har tagit slut, det är snarare en livsstil. Och sånt är mer svårsmält än snön på en glaciär någonstans högt uppe i Alperna.
Fredrik Nyberg sitter där han sitter i sitt hem i Seefeld och pratar för första gången sedan olyckan om just olyckan med media.
Jag får inte belasta benet, men jag kan ta mig fram på kryckor.
Det som kunde gå sönder gick helt eller halvt sönder i vänsterknät den där trista fredagsträningen i Reiter Alm.
Inre sidoledband, yttre sidoledband, knäskålsenan, meniskerna, främre korsband ...
Läkarna är nöjda med operationen, men det är för tidigt att säga hur det kommer att bli. Det är mycket som ska läka ihop, men det ser i rätt bra ut.
Vad minns du av själva olyckan?
Jag kommer ihåg allt fram till själva kraschen. Sedan är det svårt fram till att jag vaknade till av ljudet från helikoptern.
När förstod du hur illa det var?
Det tog ett tag. Jag hade hjärnskakning och var i chock när jag transporterades till sjukhuset. Sedan fick jag medicin och var rätt borta. Det var väl först när jag såg bilderna av knät som jag förstod.
Hur har dina tankegångar gått så här efteråt?
Det har varit rätt segt och det är väl först nu som jag har börjat vänja mig. Jag hade lite kvar på karriären och man har funderat på vad som ska hända nu. Men efter tio dagar på sjukhuset fick jag komma hem och nu börjar jag få lite distans till det hela.
Det svänger inte längre om Fredrik Nyberg.
Inte för stunden i alla fall.
Han säger att han kommer att bo kvar i Seefeld under våren för att sedan flytta tillbaka till Sverige. I höst hoppas han att huset, som är under uppbyggnad i Åre ska stå klart.
Åre, ja.
Orten som i februari står som värd för världsmästerskapet, som skulle bli Nybergs sista stora föreställning. Hans sista tillfälle att erövra den där efterlängtade mästerskapsmedaljen.
För en vecka sedan var jag helt säker på att jag inte skulle åka dit. Men nu har jag börjat tänka om. Det kanske trots allt skulle vara kul att vara på plats.
Medelpads främste utförsåkare genom tiderna har börjat blicka framåt.
Låt vara att det inte handlar om nästa port, nästa sväng och nästa brant. Men teknikern från Sundsvalls SLK kommer för den skull inte att släppa skidorna.
37-åringen ska även fortsättningsvis engagera sig i Midroc, som startade upp på hans initiativ för fem år sedan där han stöttar yngre alpina åkare.
Sedan hoppas jag kunna börja jobba med förre landslagstränaren Bengt-Erik Nyhlén som tränar ungdomar i privat regi. Jag trivs även bra med Fischer och om allt går i lås kommer jag även jobba med dem i fortsättningen, mot ungdomssidan.
Ungdomar och framtid.
Visst, ser skidpensionären Fredde framåt.

Fakta/Fredrik Nyberg
Född: den 23 mars 1969 i Sundsvall.
Familj: Frun Gabrielle och döttrarna Lisa, 4, och Sophie, 2 år.
Bor: Seefeld, Österrike.
Klubb: Sundsvalls SLK.
Meriter: Har kört 18 säsonger i världscupen. Sex segrar i storslalom och en i super-G i världscupen. Som bäst fyra i VM (storslalom i Vail 1999) och femma i OS (storslalom i Turin 2006).
Tre toppar: \"Första VC-seger i Veysonnaz 1990, VC-segern i Kranjska Gora 2001, då jag gjorde comeback från en knäskada, fjolåret då jag blev totaltrea i storslalomcupen.\"
Dalar: \"Ja, det är skadorna då, den här och den 2001 då jag skadade knät alldeles innan VM.\"
Annons