Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt blod i exallsvenska Bälinge

De åkte ur allsvenskan i fjol.
Men siktar på att ta sig tillbaka snabbt.
Med två nordkoreanskor och två amerikanskor rivstartar Bälinge i dag mot uppflyttade Sundsvalls DFF.

Annons
Förra helgen landade Bälinges fyra nyförvärv på svensk mark. Anette Kent och Fanta Cooper från USA och Un Sim Ri och Kiong Ae Kim från Nordkorea är fyra offensiva spelare som ska förstärka ett ungt Bälinge i Norrettan.
Koreanskorna är kvicka och snabba offensiva spelare och amerikanskorna ger mer kraft och tyngd till vårt lag, säger Bälinges assisterande tränare Magnus Eriksson.
Och i och med nordkoreanskornas underskrifter är Bälinge historiskt, det är nämligen första gången som Nordkorea skickar damfotbollsspelare till en utländsk liga.
Med sig har de dessutom en egen tränare, Li Chung Gil, som ska bo tillsammans med Un Sim Ri och Kiong Ae Kim på en bondgård utanför Bälinge.
Under veckan har det varit fokus på att få in de nya spelarna i Bälinges spelsystem och i den sociala samvaron.
Det stora problemet är språket. De kan inte engelska, utan koreanska, ryska och kinesiska. Så vi har haft en tolk under veckan, säger Eriksson.
Amerikanskorna som tidigare spelat collegefotboll har det gått betydligt lättare med så här i början.
Det är enklare att diskutera med dem, konstaterar han.
Efter att Bälinge ramlade ur allsvenskan i fjol har lagets drabbats av spelarflykt. Tio spelare varav de flesta ordinarie i fjol har lämnat skutan. Däribland rikskända landslagsspelaren Josefine Öqvist.
Nu har Bälinge satsat på att flytta upp flera egna produkter samt de fyra utländska importerna. Innan de senaste värvningarna var äldsten i laget född 1982. Fanta Cooper tar över den rollen med sina 27 år.
Om alla fyra spelar från start vet inte Eriksson i dagsläget.
De är åtminstone med i truppen mot Sundsvall, men kanske är det någon av dem som inte startar.
Eriksson säger att det var tungt för klubben att ramla ur högsta serien, men att vinden nu har vänt.
Stämningen har kommit tillbaka och tjejerna tycker att det är roligt att spela fotboll igen. Våra nyförvärv har gett en injektion till hela gruppen.
Om Bälinge kommer att bjuda Norrettan på en annorlunda fotboll är svårt att säga. Först ska klubbledningen få alla tjejer att dra åt samma håll och hitta ett spelsystem som fungerar för alla, oavsett om man är amerikanska, svenska eller koreanska.
När vi har fått i ordning på spelet så kan det bli ganska roligt, säger Eriksson hoppfullt.
Bälinge inleder alltså med bortamatch mot förre division II-laget SDFF i dag. Därefter väntar två veckors uppehåll då de hinner slipa på spelsystemet ytterligare.
Men bara för att SDFF är ny från tvåan tror inte Bälingeledningen på någon enkel seger.
Vi vet inte riktigt var Sundsvall står. Men de gjorde ju ett väldigt bra genrep när de vann över Umeå, säger Magnus Eriksson.

Mer läsning

Annons