Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt topplopp utan fullträff för Anna Carin Olofsson

Anna Carin Olofsson får fortsätta vänta på en riktig fullträff i skidskytte-VM.
Men jämnheten är det inget fel på.
På tisdagen kom tredje raka topp tio-placeringen när Olofsson slutade åtta i distansloppet i Hochfilzen.

Annons
Det var också tredje gången i rad som bara några försmädliga millimetrar skiljde henne från en VM-medalj.
 Hade hon bara haft en bom mindre så hade hon stått på pallen, konstaterade förbundskaptenen Staffan Eklund utan att vara missnöjd.
För 31-åriga Olofsson har ju i alla fall blivit bombsäker på att uppfylla målsättningen.
 Hon ska vara bland de tio bästa hela tiden. Och med tanke på att hon bara har hållit på med skidskytte i tre år så är det här för jäkla bra, sade Eklund.
Svenskan var drygt två minuter efter segrande Andrea Henkel i mål. Tyskan vann med en halvminut till godo på Kinas Sun Ribo och med norska bronsdamen Linda Tjörhom ytterligare en halvminut bakom.
Inför den sista stående skjutningen hade Olofsson fortfarande chansen. En felfri skjutning hade placerat henne i paritet med Henkel. Men i stället blev det två bommar lika många som i hennes första stående.
 Fyra bommar på ett distanslopp det går ju inte. Men jag tycker inte att det var så himla dåligt ändå. Det var ganska tungt att åka. Det har ju snöat hela morgonen och var löst i spåren, sade Olofsson.
Hon var ändå en av dem som bemästrade snögloppet allra bäst. Olofsson hade tredje bästa åktiden totalt; snabbare än hela medaljtrion. Att snön vräkte ned var dessutom något som gjorde henne extra hoppfull på förhand. Samma förhållanden rådde i Antholz i januari då hon slutade tvåa och noterades för sin första och hittills enda pallplacering i världscupen.
Förbundskapten Eklund pekade ändå på ovädret som en bidragande orsak till att Olofsson inte riktigt stod pall. Det krävs rutin för att bemästra det stående skyttet när det snöar så pass mycket som på tisdagen.
 Det blir väldigt halt, med all snö som ligger på mattan. Och Anna Carin är ju fortfarande oerfaren, sade Eklund.
Desto mer erfarenhet finns hos segrarinnan Andrea Henkel. Tyskan var ändå en otippad vinnare. Sedan årsskiftet har hon haft svårt att ens komma bland de 20 bästa i världscupen.
 Känslan är obeskrivlig, jag skulle ju egentligen inte ha varit med här, sade Henkel, som inte vunnit internationellt sedan OS-guldet på samma distans i Salt Lake City 2002.
För damerna återstår nu två VM-lopp: stafetten på fredag, utan svenskt deltagande, samt masstarten över 12,5 km på söndag.

Mer läsning

Annons