Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obesegrade curlingdamer nära medalj

Sverige är det enda obesegrade laget i curling-VM för damer i skotska Paisley.
Detta efter 6—4 i seriefinalen mot USA.
—  Jag tycker att vårt spel börjar fungera bättre och bättre, sade skippern Anette Norberg.

Annons
USA har ett mycket talangfullt lag som vann junior-VM 2002 och tog JVM-silver år därpå. Laget har redan kvalificerat sig för OS i Turin nästa år och i Paisley gör laget debut i dam-VM. Det har hittills medfört sex raka vinster så de svenska damerna visste att det skulle bli en hård match.
 De unga amerikanskorna var mycket duktiga, men de spelade lite för tamt och defensivt, kommenterade Anette Norberg.
Därmed blev det svenskorna som gick till attack när de hade favör av sista sten och det belönade sig med två poäng i omgång fyra till ledning 21 och i omgång åtta till ledning 42.
 Vi hade ju chansen till överläge även i några andra omgångar men då lyckades USA reda upp situationen och därför spelade vi medvetet några nollomgångar, sade Anette Norberg.
I sista omgången borde Norberg ha dödat matchen med sin sista sten. USA låg inne med två stenar, båda klart möjliga att eliminera med ett slag. Anette Norbergs sten curlade dock inte upp tillräckligt utan en USA-sten blev kvar för oavgjort 44 och skiljeomgång.
I skiljeomgången bäddade den svenska ettan Anna Bergström för den svenska segern när hon flyttade på USA:s centergard utan att sätta den ut spel. Ett mycket svårt slag i curling. Sporrad av detta spelade Cathrine Lindahl och Eva Lund också bra och Anette Norberg hade sedan inga problem med sina stenar utan säkrade segern med 64 med en utslagning.
 Nu siktar vi på att bli bland de två främsta i serien så att vi får två chanser till final. Det är viktigt, sade Anette Norberg.
I den nya spelformen för slutspel som införts i år möts de två främsta serielagen i semifinal 1. Segraren där går direkt till final medan förloraren får en ny finalchans genom att i semifinal 2 möta segraren i mötet mellan trean och fyran. Man är också garanterad medalj om man blir etta eller tvåa i serien.

Mer läsning

Annons