Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ödmjukheten personifierar Zetterberg

Annons
Alltid bäst. I varje övning. Vid varje passning. Vid varje skridskoskär. Så beskrivs han av ledare och tränare som följt honom genom åren. Så beskrivs han som har blivit vår största stjärna under 2000-talet.
Henrik Zetterberg gör verkligen skäl för namnet Stjärna 2000.

Att börja ösa superlativ över honom här och nu vore det lättaste, precis som var och varannan spelare, coach och expert gjort de senaste åren inklusive jag själv.
Men det känns liksom som att det inte är att tillföra något nytt.
I stället är det bara att konstatera att han vi kallar Zäta de gamla polarna kör fortfarande med Henke blivit något av alla medelpadingars favorit.
Hans konster på isen kombinerat med glimten i ögat och ödmjukheten gör att han går hem i stugorna. Just ödmjukheten är något som jag personligen fastnat för under åren jag följt nummer 20, såväl på som utanför isen.
Har suttit i otaliga intervjuer och samtal med honom sedan vi lärde känna varandra för åtta-nio år sedan, då vi var skolkamrater på Timrå Gymnasium. Har själv påpekat att han ibland måste var less på omgivningen, som inte når upp till hans nivå.
Tror du han hållit med? Inte en chans.
Hela tiden lyfter han fram lagkamraterna och det är ingen slump att han tackar just dem i artikeln härintill.
Visst, jag vet att många idrottsmän gör det utåt och att det inte är unikt på något sätt. Men det finns en skillnad mellan Zetterberg och många andra han menar det verkligen.
Han har aldrig varit killen som synts mest och gapat högst. Varken i skolan, inom hockeyn eller i det "vanliga" livet.

Rent hockeymässigt så kommer han aldrig att bli den där extreme poängmakaren. I stället kommer han att fortsätta att vara en av isens bästa så gott som varje gång han kliver av den. För trots dribblingarna och finesserna han skämt bort oss med genom åren, så är det grovjobbaren Henrik Zetterberg som gjort honom till vår stora stjärna.
Alltid i rörelse på isen, alltid först hem i defensiven och alltid uppoffrande för lagets bästa.
Det är att vara stjärna det.

Efter genomgången av de 24 talangerna som ingick i vår serie så konstateras att nio har slutat, medan så mycket som sex av dem befunnit sig på internationell hög nivå senaste tiden.
Det måste ses som en bra utdelning och då ska ni också ha i åtanke att Anna-Karin Kammerling inte ens fanns med i serien. Hon var ju redan en stjärna 1999 ...

Mer läsning

Annons