Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okänd svensk vann dubbelfinalen

Hört namnet Stephen Huss förut?
Han vann Wimbledon-dubbeln på lördagen — och han är svensk.
—  Jag brukar säga att jag känner mig australisk men har svenskt blod, säger han till TT perfekt svenska.

Annons
Tillsammans med sydafrikanska dubbelpartnern Wesley Moodie skrev han Wimbledonhistoria på lördagen. De båda blev första paret någonsin att vinna dubbeltiteln genom att först tvingas kvala in till turneringen.
Och plötsligt har Huss blivit ett namn inom tennisen, så var det knappast för ett par veckor sedan.
Få kände då till honom, eller det faktum att han faktiskt är svensk.
 Båda mina föräldrar är svenskar så jag har både australiskt och svenskt medborgarskap fastän jag är född och uppvuxen i Australien, berättar han.
Nu har han också en Grand slam-titel, mot alla odds.
Inför Wimbledon var 29-årige Huss rankad 101:a i världen i dubbel, han och Moodie hade inte spelat en enda ATP-tävling ihop.
Via kvalet har sedan segrarna kommit och sensationen vuxit sig allt större. I semifinalen besegrade man Jonas Björkman/Max Mirnyj och i lördagens final blev det seger, 76 (74), 63, 67 (27), 63, över det amerikanska tvillingparet Bob och Mike Bryan.
 Jag är verkligen förvånad över att vunnit. Jag har varit med här i turneringen de fyra senaste åren och hoppades att något som det här skulle kunna hända.
För de båda förändras nu tennislivet dramatiskt. Huss pratade för ett par veckor sedan om att kanske sluta med tennisen, helt plötsligt är de nu kvalificerade för alla turneringar de kan tänkas vilja spela. De har också en god chans att ta sig till dubbelslutspelet i Shanghai i höst. Dessutom fick de båda en prischeck på 220 000 brittiska pund, cirka tre miljoner kronor, att dela på.
 För att vara helt ärlig, jag har inte funderat på det, jag ville inte titta åt prispengarna under tiden som turneringen pågått.
Det kan han göra nu i stället.

Mer läsning

Annons