Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olofsson och Bergman fyra i Holmenkollen

Anna Carin Olofsson och Carl-Johan Bergman hade segervittring när världscupen i skidskytte avslutades med masstartstävlingar i Holmenkollen på söndagen.
Men de sköt bort segerchanserna och båda kom i mål på fjärde plats.

Annons
Anna Carin Olofsson missade säsongens sista världscupskott i en mycket omväxlande tävling, där norskan Linda Tjörhom snuvade storstjärnorna på segern. Säsongens sista lopp såg ut att bli en uppgörelse mellan vinterns två dominanter, världscupsegrarinnan Kati Wilhelm och världscuptvåan Anna Carin Olofsson.

Sköt bort segerchansen
Men Olofsson fick tre bommar och den sista kostade henne segern. In till sista skjutningen var det Olofsson och Wilhelm i knapp ledning före Liv Grete Poirée, norskan som plötsligt ett tag var i ledning i sitt sista lopp och bars fram av en hängiven publik, och Linda Tjörhom. Då kom bommen. Efter fyra träffar koncentrerade sig Olofsson extra länge och missade.
 Jag hade ju missat två skott i första stående, så jag ville koncentrera mig ordentligt, sade Olofsson.
Tjörhom missade bara ett skott totalt, kände segervittringen och drog i från de närmaste konkurrenterna med några sekunder på slutvarvet. I mål hade hon 12,3 sekunder till fransyskan Sandrine Bailly och 14,4 till vitryskan Olga Nazarova. Olofsson var 28,4 sekunder efter.

Bergman ledde
Carl Johan Bergman ledde och drog hårt efter andra liggande skjutningen. Men han fick två bom i tredje skjutningen och det räckte för att tappa ledningen och pallen. Ole Einar Björndalen kunde åka ifrån till sin 63:e världscupseger och tjecken Roman Dostal och ryssen Sergej Rozjkov smet också förbi svensken.
 Jag märkte att Björndalen sköt fort och bra och det störde min koncentration, sade Bergman, som slutade på elfte plats i världscupen efter bland annat sin första seger förra helgen.
 Men jag värdesätter nästan tredjeplatsen i Pokljuka helgen innan mer. Då var det jaktstart och jag lyckades hålla min tredjeplats från sprinten.
Nästa helg väntar SM, bland annat ett möte med Magdalena Forsberg för Anna Carin Olofsson, men Sveriges nya skidskyttedrottning kan summera en enastående säsong. OS-guld, OS-silver, sex världscupsegrar och totaltvåa i världscupen.
 Målet var att ta en världscupseger, komma på pallen totalt och ta en OS-medalj. Det blev lite bättre i allt. Jag får väl sikta på totalsegern i världscupen då och VM-guld, sade Olofsson som fyller 33 år den 1 april.
Den första måndagen i maj börjar den långa uppladdningen inför en ny säsong. Och den 11 maj bär det i väg till Kreta för ett tufft cykelläger.
 Det blir en bra upptakt, sade Carl-Johan Bergman.
 Vi har redan funderat på träningen med Wolfgang (tränaren Pichler). Vi har börjat nå taket när det gäller kvantitet, nu ska kvaliteten bli ännu bättre.

Mer läsning

Annons